Esports

Final feliç del cas Dani Olmo amb un interrogant de futur

El Barça s'assegura, després de guanyar tres batalles administratives, que el fitxatge estrella de la temporada podrà acabar el curs de blaugrana; la incògnita es trasllada al mercat estival

  • Dani Olmo jugarà amb el Barça fins a final de temporada -

ARA A PORTADA

Publicat el 03 d’abril de 2025 a les 18:14
Actualitzat el 03 d’abril de 2025 a les 18:57

Joan Laporta somriu perquè ha tornat a guanyar als despatxos. Dani Olmo i Pau Víctor han superat l'últim escull per poder acabar la temporada amb el Barça. Les inscripcions han quedat definitivament avalades pel Consell Superior d'Esports (CSD) després de fins a tres batalles administratives que, quan semblava que el club tenia les de perdre, sempre ha acabat superant. Una victòria contra tot i contra tots. La Lliga havia deixat clar que no es creien el Barça i, de fet, encara vol recórrer contra la decisió definitiva.

Però, per molt que s'enfadi Javier Tebas, el Barça ha rebut l'impuls esportiu i moral per acabar una temporada en la qual aspira a tot. A més, la resolució del CSD, a la qual ha tingut accés Nació, desmunta punt per punt tots els arguments de la Lliga i la RFEF: la llicència federativa dels jugadors mai va ser cancel·lada pels òrgans pertinents i la comissió de seguiment que va anul·lar-les tenia una "incompetència manifesta" per poder fer-ho. 

En tot cas, el serial posa en evidència la situació econòmica tan delicada que viu el club i que ha marcat tot el mandat de Laporta. El Barça oficialitzava el fitxatge d'Olmo el 9 d'agost del 2024. Però això no garantia que pogués vestir la samarreta blaugrana i, de fet, va perdre's els dos primers partits de la Lliga. Per culpa de les normes del fair play financer, un dels conceptes més estesos des que Tebas governa la competició amb mà de ferro, el traspàs d'un futbolista ja no implica de manera automàtica la inscripció oficial. La primera bala es va esquivar amb una lesió de llarg termini d'Andreas Christensen que permetia aparcar la fitxa del danès i generar el marge necessari per incloure Olmo.

Primera bala esquivada, però allò tenia data de caducitat. Els terminis de la baixa marcaven l'obligació d'incloure Christensen amb data 31 de desembre. El club ho sabia, transmetia tranquil·litat, però altre cop va anar al límit. El terrassenc arribava al 2025 sense estar inscrit a la Lliga i, de fet, si hagués volgut podria haver abandonat la dinàmica blaugrana i marxar gratuïtament a un altre club pel que establia el seu contracte. Probablement, el Barça es va trobar amb la fortuna de topar amb un jugador que s'estima la casa.

La realitat és que el malestar del terrassenc estava justificat. La Lliga no havia avalat la inscripció d'Olmo perquè, com a l'agost, el club no complia el fair play financer. Com s'havia fet en el cas de Gavi el curs passat, Laporta va recórrer a la justícia ordinària amb la confiança que el desenllaç fos el mateix, però el magistrat tampoc va donar llum verda a una cautelar que permetés la inscripció. Altre cop Olmo es perdia dos partits per problemes administratius.

Intervenció clau del Consell Superior d'Esports

Segona bala esquivada, el CSD dona la cautelar a Olmo. La resolució, avançada per Nació, deia que el club havia presentat l'equilibri pressupostari que li exigia la Lliga abans del 31 de desembre del 2024. A més, justificava la inscripció provisional del terrassenc perquè no fer-ho hagués generat un "dany irreparable" i feia referència al dret al treball i a l'"interès públic" que pogués disputar les competicions domèstiques. En la decisió final hi havia un informe de la RFEF que és favorable al Barça, en què reconeixia que el club té part de raó i que el reglament hauria de modificar-se.

Altre cop, però, aquest cautelar tenia una data de caducitat. El 9 d'abril era el termini perquè el CSD prengués una decisió definitiva per a la resta de la temporada. I la Lliga, hores abans de la decisió, decidia pressionar amb un comunicat en què assegurava que el Barça no complia amb el fair play. La competició assegurava que la venda de les llotges VIP del nou Camp Nou per valor de 100 milions d'euros, necessaris per a la inscripció al gener, encara no s'havia ingressat. Així doncs, no es podia inscriure Olmo.

Tercera bala esquivada, el CSD dona la raó al Barça. La Lliga i la RFEF havien creat una comissió de seguiment del cas Olmo que va ser qui va tombar la inscripció al gener. L'òrgan del govern espanyol ha determinat que aquesta comissió no tenia les competències per decidir si es concedeix o es retira la llicència a un futbolista i, per tant, les seves decisions no tenen vigència. Així doncs, cas resolt fins al 30 de juny i, per tant, un interrogant de futur. Perquè el CSD no entra a valorar els sistemes de control econòmic de la Lliga, i Tebas tornarà a tenir la paella pel mànec de cara a la pròxima temporada.

Un altre mercat agònic?

Sí, el Barça ara per ara no compleix amb el fair play econòmic. La Lliga diu que no té constància dels 100 milions d'euros de la venda de les llotges VIP i això afecta la capacitat del club. Si aquests diners acaben arribant, res hauria d'aturar la inscripció d'Olmo. En cas contrari, tornaran a venir turbulències. O s'activen noves palanques que generin un marge suficient per inscriure futbolistes o es tanquen vendes de jugadors importants. Evidentment, aquesta és l'última via desitjable i la més dramàtica en l'àmbit esportiu.

Cal recordar que la fitxa més elevada de la plantilla és la de Frenkie de Jong, fixada en temps de Josep Maria Bartomeu, i n'hi ha de considerables, com la de Robert Lewandowski. En tot aquest temps, el Barça s'ha anat venent actius -les famoses palanques- per remodelar la plantilla. L'arribada de Lewandowski, Raphinha i Jules Koundé va marcar l'estiu del 2022, previ a la consecució de l'única Lliga dels últims anys, i va implicar que el club vengués els drets televisius dels 25 anys vinents al fons d'inversió Sixth Street. També es va vendre el 25% de Barça Studios per un valor de 100 milions d'euros. Un percentatge similar, en una operació que ha portat problemes, se'l va endur Orpheus, amb Jaume Roures al darrere.

L'estiu següent, amb les palanques esgotades, es va haver de recórrer als avals personals -Laporta hi va intervenir directament- per inscriure jugadors com João Cancelo. La polèmica entre Tebas i el president del Barça ha estat a l'ordre del dia per la situació econòmica del club, que no s'ha vist sanejada del tot ni tan sols amb l'ampliació del contracte amb Nike, amb un bonus per la firma que pot arribar als 150 milions d'euros. Laporta continua buscant ingressos sota les pedres i, potser, una temporada exitosa com la que es preveu pot contribuir-hi.