La justícia europea denuncia la «il·legalitat» dels fitxatges FIFA i obre la porta a canvis al reglament

El màxim tribunal del continent dona la raó a l'exjugador del Madrid Lass Diarra i sentencia que algunes normes restringeixen la lliure competència i circulació

  • -
Publicat el 04 d’octubre de 2024 a les 17:00
Actualitzat el 04 d’octubre de 2024 a les 17:03

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha declarat aquest mateix divendres il·legals les normes de la FIFA sobre relacions contractuals entre jugadors i clubs en afectar la transferència de futbolistes, és a dir, la competència i lliure circulació de persones.

Aquesta sentència és arran del cas de Lass Diarra, exjugador del Reial Madrid i que com a futbolista del Lokomotiv de Moscou va veure resolt el seu contracte després que l'equip rus al·legués un suposat incompliment i demanés una indemnització que haurien d'assumir el jugador i com a responsable solidari el nou club, la qual cosa segons el futbolista francès va frustrar un possible contracte amb l'Sporting de Charleroi de Bèlgica.

Ara, la justícia europea ha declarat que "aquestes normes en el seu conjunt són contràries al Dret de la Unió". Sobretot perquè les normes poden "obstaculitzar la lliure circulació dels futbolistes professionals" que desitgen jugar en un altre club dins de la UE.

Les regles de la FIFA comporten "riscos jurídics importants", així com d'econòmics, que són "imprevisibles i potencialment molt elevats", a banda de "riscos esportius seriosos" que fet i fet "poden obstaculitzar la transferència internacional d'aquests jugadors".

Segons el parer del TJUE, encara que es poden aplicar restriccions al lliure moviment per garantir la regularitat de les competicions de futbol entre clubs, la norma que afecta Lass Diarra va "més enllà del necessari" i, per tant, no ho ha vist justificat.

Respecte a l'impacte de les normes de la FIFA en la competència entre equips, el tribunal europeu ha assenyalat que les mesures busquen limitar la competència transfronterera mitjançant fitxatges unilaterals de jugadors amb contracte o d'aquells que el van veure finalitzat sense causa justa, però ha considerat que aquestes normes "no semblen indispensables o necessàries".

La sentència segueix el criteri de l'Advocat General que l'abril passat ja va assenyalar en el seu dictamen que les normes de la FIFA sobre relacions contractuals entre jugadors i clubs podien ser contràries al dret europeu. El jugador francès va demandar a la FIFA i la Federació Belga de Futbol sol·licitant el pagament de sis milions d'euros en concepte de danys i perjudicis i de lucre cessant.