Joan Laporta encara el tram final del seu segon mandat al Barça i el clima electoral cada cop respira més fort. Els comicis s'han de celebrar l'estiu del 2026, si no hi ha un avançament que ara sembla improbable, i l'oposició ja treu el cap. En les últimes setmanes, diferents personalitats de l'entorn blaugrana s'han proposat de manera més o menys explícita per assumir els comandaments del club davant del que consideren una mala gestió de l'actual junta directiva.
El focus de les crítiques durant la temporada passada havia estat la situació esportiva i la gestió del comiat de Xavi Hernández a la banqueta. Ara, però, l'escenari és diferent: Hansi Flick és una aposta personal de Laporta i les coses estan sortint bé. El Barça fa un joc vistós i atractiu, els resultats acompanyen i l'afició torna a estar il·lusionada.
Ara, l'oposició ha apujat el to amb la gestió econòmica. Que el mandat de Laporta estaria marcat per l'estat de les arques del club se sabia des del dia en què es van convocar els comicis. El nefast llegat de Josep Maria Bartomeu havia deixat l'entitat enfonsada en l'aspecte esportiu, però encara més al límit de la supervivència en l'àmbit econòmic. El gran dubte és si, tres anys després, el club està millor o pitjor.
La junta directiva, optimista amb els comptes
Des del club es transmet un missatge d'optimisme. A finals de setembre, el Barça va anunciar que la passada temporada es va tancar amb un nou rècord històric d'ingressos per patrocinis que s'eleva a més de 210 milions d'euros, a més d'un altre rècord en facturació en marxandatge. Aquests capítols, sumat a les vendes de futbolistes i la reducció de la massa salarial, fa que el club tanqui el curs 2023-2024 amb un resultat ordinari positiu de 12 milions d'euros. Tot i això, s'acaba amb un resultat net negatiu de 91 milions d'euros per problemes amb Barça Vision, una de les famoses palanques activades l'estiu del 2022.
Oriol Amat, economista: “El Club està en una situació amb aspectes positius i negatius, però sobretot és important veure la seva evolució econòmica positiva” pic.twitter.com/ymvZqiNA2r
— FC Barcelona (@FCBarcelona_cat) October 17, 2024
De cara a l'actual temporada, la junta assegura que el club viurà un dels majors augments d'ingressos de patrocini, amb la signatura encara pendent del nou contracte amb Nike. Per altra banda, es mantindrà una "política conservadora" d'inversions basada en la projecció interna de jugadors i la contractació de futbolistes diferencials de manera puntual. Aposta total per la Masia i fitxatges molt concrets. Amb tot, Laporta celebrava la fi de la "deriva econòmica" dels últims anys.
L'assemblea de compromissaris, punt d'esclat de l'oposició
"Amb aquests comptes, avui l'herència de Laporta ja és pitjor que la de Bartomeu". Són paraules de Víctor Font en una compareixença aquesta setmana, una de les diverses que ha fet en les últimes setmanes. La candidatura Sí al futur, que ell mateix va liderar el 2021, ara transformada en grup d'opinió, és un dels signants d'un contundent comunicat de cara a l'assemblea de compromissaris que se celebra aquest cap de setmana i que ha de validar els comptes. També ho fan els grups Som un Clam, Compromissaris FCB, Dignitat Blaugrana, El Senyor Ramon, Seguiment FCB, Suma Barça, Transparència Blaugrana i Un Crit Valent.
Manifest conjunt per un FC Barcelona modèlic, més transparent i participatiu. pic.twitter.com/OmMFXSoqjZ
— Sí al Futur (@sialfutur) October 16, 2024
Aquesta desena de col·lectius demanen al club que se suspengui l'assemblea i que es reformulin uns comptes que consideren que manquen de "rigor" i "transparència". En cas que això no es compleixi, insten els compromissaris a votar-hi en contra. El fet que la trobada sigui telemàtica també ha indignat aquests corrents d'opinió, ja que entenen que el club vol "evitar el debat obert" i que contradiu l'"esperit democràtic" de l'entitat.
Una tercera via a Laporta i Font
Però els pròxims comicis estan lluny de ser un cara a cara entre Laporta i Font. Aquest mateix dijous la plataforma Som un clam s'ha presentat en societat amb diferents noms de l'entorn blaugrana. El grup el lidera Joan Camprubí Montal, net de l'històric president Agustí Montal, i que planteja un projecte de "lideratges compartits". Li fan suport el creador de Bizum, Jordi Termes; i l'expresident de la Federació Catalana de Futbol, Jordi Roche. L'exdirectiu Evarist Murtra, membre de la junta de Josep Lluís Núñez i del mateix Laporta, també va expressar en una entrevista a Sport el seu suport a un grup que veu amb menys "personalisme" que la proposta de Font.
I Laporta, es tornarà a presentar?
Amb tot, la gran incògnita és què farà Laporta. El president encara no ha anunciat si tornarà a presentar-se a un segon mandat, l'últim al qual podria aspirar de manera consecutiva, tal com marquen els estatuts del club. De cara enfora, el president sempre ha mostrat optimisme i confiança en la feina feta fins ara, però és innegable que no viu aïllat de la realitat i el soroll sobre la seva figura li generen un cert neguit.
De fet, en una de les seves últimes compareixences a principis de setembre va mostrar un to insòlit i especialment bel·ligerant contra l'oposició. El president va condemnar les estratègies basades en "les mentides, els atacs personals i els horitzons devastadors" que considera que es profereixen des de l'entorn més crític amb la seva gestió. "Estem salvant el club", va assegurar Laporta. Què passaria si el president no repeteix? El càsting de candidats és força limitat i el primer cop, amb Jaume Ferrer, l'experiment del delfí no va sortir bé.