Porta: «Ens hem deixat escriure la història del futbol des de Madrid»

El periodista Frederic Porta publica un "homenatge" al centrecampista culer alhora que reivindica que el barcelonisme s'escrigui la pròpia història per entendre's a si mateix

Publicat el 13 de gener de 2013 a les 17:00
Kubala, una llegenda a vegades incompresa. Foto: FCB.

El periodista Frederic Porta ha publicat Kubala! L'heroi que va canviar la història del Barça (Edicions Saldonar), un "homenatge" al centrecampista que i entrenador blaugrana que va revolucionar la història del club. "Al barcelonisme, en general, no li importa res gaire més enllà de l'últim partit que es jugui, o del proper", es lamenta, alhora que reivindica l'aparició de treballs que recuperin la memòria històrica del club.

"Feia mig segle que no havia sortit cap llibre sobre Kubala, i les noves generacions desconeixen la importància del personatge, no només sobre què va aportar al club, sinó el que va suposar per a la Catalunya de l'època. Kubala va ser qui va tornar el somriure a la cara dels catalans, després de la Guerra Civil", ressalta.

Malgrat que el centrecampista va ser l'artífex del Barça de les cinc copes i "el principal motiu que fa necessària la creació del Camp Nou, perquè tothom el volia veure jugar", part del barcelonisme també el veu com el jugador que va acabar passant-se a l'Espanyol, una decisió mai no entesa. "El llibre desfà moltes llegendes urbanes. Al Regne Unit hi ha molta tradició de literatura esportiva, mentre que, aquí, totes les cabòries passen de boca a orella... Se'l va entendre com un traïdor quan va passar-se als pericos, quan el Barça l'havia negat fins a tres vegades. El club, en temps d'Helenio Herrera, li va fer la vida impossible, i ell volia arrelar-se i arrelar la seva família a Barcelona, i per això va anar-se'n a l'Espanyol, en tant que el Barça se l'havia expulsat de sobre", precisa Porta.

"La història del futbol s'ha escrit massa sovint des de Madrid. Com a catalans, ens hem hem deixat escriure la història del futbol, i mites com aquest contra en Kubala campen en l'imaginari col·lectiu", apunta l'autor. "El barcelonisme hauria de preocupar-se més per saber d'on ve, què ha passat pel camí i així gaudir més i millor de l'extraordinari moment d'ara", sentencia.

El llibre és fruit d'un any buscant i ordenant documentació. "Només gratant una mica, trobes coses que ningú no coneix, o que no s'han divulgat prou. Que ens diguin que el "més que un club" va començar amb l'antifranquisme, és una aberració. El Barça és catalanista des del dia que el va fundar Joan Gamper, el primer que va entendre que Catalunya era un país", assevera.

I rebla: "Com deia Galeano, prenem-nos-ho seriosament, perquè el futbol és allò més important de les coses intranscendents. Qui perd els orígens, perd la identitat, i no podem ser un club condemnat a no saber per què passen les coses. Tenim pendent reescriure la pròpia història, ens convé a tots."