Què seria del futbol espanyol sense els catalans i els bascos?

La victòria a l'Eurocopa, comandada per Lamine Yamal i Nico Williams, ha tingut 16 jugadors formats al Barça, l'Athletic Club i la Reial Societat i recorda la influència en els èxits del 2008 al 2012

Lamine Yamal i Nico Williams celebren el gol del basc a la final de l'Eurocopa
Lamine Yamal i Nico Williams celebren el gol del basc a la final de l'Eurocopa | Lukasz Skwiot / Cyfrasport / Zuma Press / ContactoPhoto
15 de juliol del 2024
Actualitzat a les 11:17h

Passada de Lamine Yamal a Nico Williams i gol. Passada de Marc Cucurella a Mikel Oyarzabal i gol. Si Espanya és des d'aquest diumenge nova campiona d'Europa és gràcies a dues assistències de futbolistes catalans i dos gols de jugadors bascos. Abans, el combinat estatal havia superat França a les semifinals amb dos gols del mateix Lamine Yamal i un altre català, Dani Olmo. Els gols del mateix Olmo i un altre basc, Mikel Merino, van permetre superar Alemanya als quarts de final.

La pregunta que ve el cap avui, doncs, és clara: què seria el futbol espanyol sense Catalunya i el País Basc? I no només és una afirmació que es pugui fer després del triomf a l'Eurocopa del 2024. Fent la mirada enrere, ja es pot dir que en els quatre títols aconseguits per Espanya en el segle XXI el moment de forma del futbol català i basc hi té molt a veure.

Anem al present. Per si els gols i les assistències catalanes i basques no fossin prou determinants, repassem la convocatòria de Luis de la Fuente per al torneig. De la llista dels 26 futbolistes, sis han estat formats a la Masia -i Gavi no va ser convocat per lesió-, cinc ho han fet a la pedrera de l'Athletic Club i cinc més han crescut al futbol formatiu de la Reial Societat. 16 de 26 futbolistes, i gran part d'ells han estat titulars durant tota la competició o han estat relleus habituals des de la banqueta.

Evidentment, la conformació de la convocatòria evoca a l'època daurada de la selecció espanyola. Eurocopa el 2008, Mundial el 2010 i una altra Eurocopa el 2012. Fent un exercici de memòria només cal recordar que aquells èxits comandats, cal dir, de la mà de dos grans tècnics com eren Luis Aragonés i Vicente del Bosque, qui sap si mai haguessin existit si no fos pel Barça de Pep Guardiola.

Carles Puyol, Gerard Piqué, Jordi Alba, Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Sergio Busquets, Pedro Rodríguez, Cesc Fàbregas, Joan Capdevila. Set catalans, vuit futbolistes formats al Barça i un a l'Espanyol van ser alguns dels grans protagonistes d'aquells tres títols.

I les perspectives de futur no sembla que hagin de ser molt diferents. Cal recordar que el Reial Madrid ha aportat un total de tres futbolistes a l'Eurocopa i que tots tres es troben en els últims anys de les seves carreres. L'altre club gran de Madrid, l'Atlètic, només ha aportat un Álvaro Morata erràtic i que ha agraït als blaugranes Iniesta i Bojan que l'hagin ajudat en l'aspecte de salut mental.

En resum, Espanya ho fia tot als catalans i als bascos. Potser per això l'Estat mai s'avindrà a abordar l'oficialitat de les seleccions d'aquestes nacionalitats històriques. I no seria res estrany, el rival d'Espanya no va ser el Regne Unit, sinó Anglaterra, perquè Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord sí que poden disputar competicions internacionals.