Simone Biles, la gimnasta que va parar per salut mental i que ha ressorgit a París
Simone Biles (Columbus, 1997) és la personificació de l'or. Fins i tot abans dels Jocs de Rio del 2016, que la van catapultar al panorama internacional, tots els ulls ja estaven posats en ella. Aleshores, la gimnasta artística nord-americana va aconseguir posar el seu nom a la llista de les poques atletes que han aconseguit quatre medalles d'or en unes olimpíades i des d'aleshores no ha fet res més que engrandir la seva llegenda.
Després, als JJOO de Toquio del 2020, es va retirar per problemes de salut mentali ara, una edició més tard, ha demostrat que parar per cuidar-se no et fa més dèbil. També pots sortir-ne més forta. I és que ella, la menuda d'1,42 metres que va començar, com pràcticament tothom, copiant els moviments i rutines de les gimnastes més grans de la història, ja fa temps que brilla amb llum pròpia perquè ha trencat totes les barreres de l'esport.
Ara, a París, amb tres medalles d'or, ha demostrat que la seva figura (i llegat) és encara més gran quan ensopega. A la rutina de barra va caure i es va quedar amb la plata a la rutina de terra contra la brasilera criada a les faveles Rebeca Andrade. “Rebeca és una icona i una llegenda. La nostra reverència reconeix el que tothom hauria de fer quan guanya algú que ha posat tanta feina i dedicació en la tasca”, va dir Jordan Chiles, medalla de bronze després de fer-se viral una imatge d'ella i Biles fent la reverència a Andrade al podi. Amb aquest simple gest, que no tothom hauria fet, Biles demostra que és humana, que també erra i que això no té res de dolent. La qüestió és aixecar-se i felicitar la rival que ha sortit victoriosa.
Text: Maria Rabella Ytarte