El Greco d'Olot, tot el que cal saber de la joia de Sant Esteve

«Molta gent d'Olot no l'ha vist mai», es lamenta el rector de Sant Esteve en referència al quadre propietat de l'església

Andreu Oliveras
05 d'abril del 2014
Actualitzat el 10 de desembre del 2015 a les 12:21h
«Crist abraçat a la creu», obra del Greco a Olot Foto: Martí Albesa

El proper dilluns dia 7 d’abril farà 400 anys que va morir a Toledo el pintor cretenc Doménikos Theotokópulos, conegut popularment com El Greco. L’Estat espanyol ha decretat el 2014 com l’any Greco i ha organitzat un conjunt d’actes per celebrar-lo. Un dels quadres del famós pintor es troba exposat a Olot, concretament al recentment inaugurat Museu Parroquial de l’església de Sant Esteve. Data del segle XVII, aproximadament de l’any 1605. Es creu que prové de l’antic convent dels caputxins de la capital garrotxina, però el que no està clar és com va arribar a la ciutat.

El Crist abraçat a la creu és un oli de 95 centímetres d’alt per 80 centímetres d’ample. Propietat de la parròquia de Sant Esteve, “ara ja no el deixem sortir de la ciutat”, explica el seu rector, Mossèn Lluís Solà. Anteriorment havia participat d’un parell d’exposicions a Girona i a Madrid.  

El periodista Carles Rahola escrivia el 1927: "Si Olot no fos ja, sobretot pels seus voltants, una ciutat encisadora, El Greco que atresora hi justificaria un viatge". "Olot té el deure de conservar-lo religiosament i de facilitar-ne la contemplació als qui estimem aquestes coses. Si un dia desaparegués aquest quadre, la ciutat en seria mutilada", concloïa Rahola.

Apropar el quadre als olotins

“Molta gent d’Olot no l’ha vist mai”, es lamenta Mossèn Solà. Per apropar-lo a la ciutadania i "facilitar la contemplació" que demanava Rahola, es va crear el nou Museu Parroquial, inaugurat el passat 26 de desembre. El museu està situat en un lateral de la nau principal de l’església, a l’antiga capella de la Puríssima. Les obres de museïtzació van costar uns 90.000 euros, sufragats íntegrament per la parròquia de Sant Esteve. La nova instal·lació compta amb totes les mesures de seguretat necessàries per protegir les obres exposades.

Antigament el museu estava situat en una sala propera a la sagristia on per visitar-lo calia demanar cita prèvia, fet que provocava que fossin molt pocs els qui coneguessin les seves obres. Amb el nou emplaçament, a part de les visites convingudes, es pot veure des de dins la nau central, gràcies a una porta de vidre que permet observar la sala museu mentre l'església estigui oberta al públic. A més del quadre del Greco, el museu conté diverses peces de la litúrgia eclesiàstica com reliquiaris, imatges, calzes i creus processals, a part de fragments de retaules i alguns altres quadres.
 

Article de Carles Rahola sobre El Greco a la «Revista d'Olot» , 1 d'agost de 1927
 


Museu Parroquial de Sant Esteve d'Olot Foto: Martí Albesa