Les Festes del Tura d'Olot reuneixen cada any desenes d'actes, la majoria impulsats per les entitats de la ciutat. Comptant els concerts, el nombre de propostes que recull el programa de la Festa Major d'Olot pot superar el centenar. Però n’hi ha alguns que no apareixen en el programa oficial i que només són coneguts per aquells que hi participen. Estem parlant d'actes organitzats per ciutadans a títol individual o entitats que organitzen iniciatives per als membres de la seva associació.
La majoria d'aquests actes són tancats i per participar-hi cal ser convidat per als organitzadors o formar part de les entitats que els organitzen. Tot i això, és possible que, si passeges pel centre d'Olot algun dia de les Festes, te'n puguis trobar algun. A NacióGarrotxa us en descobrim alguns d'ells, però, no ho diguis a ningú, és un secret.
El Viacrucis
Fa pocs anys, diversos veïns van recuperar una tradició que solien fer habitualment: anar de bar en bar cantant cançons d'Olot i bevent gots de vi. Després de perdre's, la tradició s'ha reactivat amb els fills dels promotors de l'acte i altres coneguts. Des de fa més de quatre anys aquest grup que pot arribar a ser d'una trentena de persones queda un dia de Festes del Tura a l'Orfeó a les 19 h i passegen per diferents bars de la ciutat cantant cançons com El Nardu, L'aigat d'Olot, En Pere Sac i Cordes o Mamimer, entre altres.
Puja com puguis
Només els més joves l'hauran viscut. Fa més de cinc anys, una colla d'amics van decidir que per acabar bé les Festes del Tura calia pujar a Sant Francesc i fer una copa de cava l'última nit de festa major. La idea semblava una bogeria, però a mesura que han passat els anys s'hi ha anat afegint gent i s'ha convertit en una tradició, on fins i tot s'hi acaba donant esmorzar. Sota el nom de "Puja com puguis", l'acte té lloc l'última nit de festes. Un cop s'acaben els concerts es queda a les escales de Sant Esteve per pujar plegats fins a Sant Francesc i veure sortir el sol. L'acte només és apte per als més valents o per aquells que s'aixequen d'hora.
Passejant pel centre d'Olot et pots trobar algun dels actes «secrets» de les Festes del Tura. Foto: Martí Albesa
Ratafia festera
És un dels actes interns que organitza l'AOAPIX. Es porta a terme just abans de començar la cercavila davant el Porc i el Xai. Per a l'entitat, el primer beure de les Festes és un got de ratafia en honor als membres de l'associació que ja no hi són.
Melindrada
La matinada del dia 8 al dia 9, per acabar bé el dia de festa de la patrona de la ciutat, se celebra una xocoladata amb melindros a un lloc secret del centre de la ciutat. És a les 6 h del matí. Hi assisteixen amics i coneguts i s'esmorza xocolata desfeta abans d'anar a dormir, ja quan és de dia. Per anar-hi, necessites tenir un tiquet daurat que s'ha de presentar en arribar. Els tiquets no es busquen, sinó que es troben.
Quintocrucis
Per les Festes del Tura i paral·lelament al programa també s'organitza un "quintocrucis", un acte que consisteix a anar de bar en bar fent quintos de cervesa una de les tardes de la festa major. L'organització és privada i ha anat passant de generació en generació. Són un màxim de 100 joves i tots van amb mocador al coll fent ambient de festa.
La màscara d'en tim
L'acte no surt al programa perquè se celebra just abans que comencin les Festes. La Faràndula Ràcing Team escalfa motors traient el seu gegant Tim el dia abans que comenci la festa major. Ho fan per destapar la màscara que portarà durant cada dia de Festes. L'acte se celebra a les 20 h a la plaça de Can Sau i està obert a tothom qui vulgui veure abans que ningú quina cara farà en Tim durant la festa major. Després de la descoberta de la màscara, que cada any la fabrica un membre de l'entitat diferent, s'ofereix un berenar per als socis de l'associació.
Cursa de Cargols
L'últim dia de les Festes del Tura, l'AOAPIX celebra un dinar de caragols que ja s'ha convertit en un dinar "de clova" perquè s'hi fa també marisc. Es convida a tots els socis de l'entitat a fer un últim àpat de germanor i acomiadar les Festes del Tura plegats al local de Can Boquica. Després de dinar, però, fan un acte propi i exclusiu per als membres de la penya que s'anomena la Cursa dels Cargols. A diferència del que pugui semblar, els caragols que s'utilitzen no es mengen. Es tracta d'una competició que consisteix a veure qui és el més ràpid cargolant un cargol a la seva femella. Es tracta d'un acte divertit, on els més petits (però també els més grans) de l'entitat s'ho passen d'allò més bé.