L'Ajuntament d'Olot no va consensuar el projecte de la piscina coberta amb la Generalitat

Fonts del Consell Català de l'Esport asseguren a NacióGarrotxa que no van rebre cap estudi preliminar, un fet que podria haver evitat l'actual paralització

Imatge de l'Ajuntament d'Olot
Imatge de l'Ajuntament d'Olot | Ajuntament d'Olot
15 de novembre de 2024, 14:25
Actualitzat: 17:00h

Poques hores després de la publicació de l’informe desfavorable de la Generalitat amb relació al projecte de la piscina coberta municipal d’Olot, NacióGarrotxa ha pogut parlar directament amb fonts properes a la redacció de l'informe en qüestió i membres del Consell Català de l’Esport.

Des del Servei d’Equipaments Esportius, òrgan responsable de l’informe emès, asseguren a aquest diari que el projecte de la piscina és millorable i podrà seguir endavant quan se solucionin els requisits que es demanen. “S’ha de justificar molt millor. No diem que no es necessiti una altra piscina, sinó que diem que s’ha de justificar bé”, asseguren. Les fonts consultades creuen que la instal·lació “està bé”, però “se li ha de donar una volta i millorar”. Expliquen que hi ha molts temes tècnics que són “fàcilment solucionables”.

Tot i això, el Consell Català de l’Esport creu que la justificació aportada per l’Ajuntament d’Olot no és suficient perquè té en compte dades i un índex de la Diputació de Barcelona. Recomanen que es faci un estudi més fidel al territori i tenir dades pròpies o es justifiqui la necessitat de la piscina amb xifres de ciutats d’una dimensió semblant a la d’Olot, en lloc de fixar-se en l’àmbit metropolità.

El Club Natació Olot, una situació poc habitual

Un dels motius pels quals el Consell Català de l’Esport situa en alts nivells d’exigència la justificació de la necessitat de la nova piscina és perquè ja hi ha una altra piscina que funciona, el Club Natació Olot. “No ens trobem habitualment amb un club privat amb tant de pes. Una piscina tan gran amb una població que no és tan gran”, asseguren les fonts consultades.

Per això, l’informe de la Generalitat demana explorar la possibilitat que el Club Natació Olot pugui absorbir la necessitat d’una nova piscina coberta. “Potser és millor subvencionar abonats o activitats amb una instal·lació que ja existeix i funciona que construir una nova piscina”, opinen.

A més, recomanen a l’Ajuntament d’Olot que posi més èmfasi en el fet que la futura piscina municipal coberta no serà de competició i ho demostri amb fets. Les fonts consultades consideren que si la nova piscina no ha d’acollir competició no necessita que la profunditat del vas d’aigua principal sigui de fins a 2,20 metres, sinó que es podria passar amb 1,40 m.

Recreació virtual de la futura piscina municipal coberta d'Olot
Recreació virtual de la futura piscina municipal coberta d'Olot - Ajuntament d'Olot

Una piscina coberta, l’equipament més car

Des del Consell Català de l’Esport indiquen que una piscina coberta és l’equipament més car que es pot construir, no només pel cost de la construcció, sinó també pel cost de manteniment, ja que consumeix molta energia. Segons el pla de viabilitat de la nova piscina, el qual va avançar NacióGarrotxa, el cost anual de la instal·lació serà de més d'un milió d'euros. De fet, durant la crisi de subministraments que hi va haver amb l’esclat de la Guerra d’Ucraïna, algunes piscines van haver de tancar les instal·lacions perquè no podien fer front als augments de preu del cost de l’electricitat.

L’Ajuntament no va consensuar

Un altre punt que assenyalen les mateixes fonts consultades és que no s’hauria arribat a la situació actual (paralitzar el projecte) si l’Ajuntament l'hagués consensuat prèviament amb el Consell Català de l’Esport.

El consistori olotí va fer trobades amb membres dels Serveis d’Equipaments Esportius, però no va consensuar amb ells el projecte que s’estava dissenyant. “No s’ha parlat el document previ. La part política té pressa i no fan les consultes prèvies", diuen les fonts a aquest diari. Des del Consell Català de l’Esport asseguren que se solen trobar amb aquestes situacions i que es poden evitar si l’Ajuntament fa arribar un avantprojecte, l’estudi de gestió o parla i consensua la instal·lació. D'aquesta manera es poden fer correccions prèvies. 

Sobre questa qüestió, l'alcalde d'Olot, Pep Berga, considera que el moment en què la Generalitat ha de dir la seva és un cop feta l'aprovació inicial, quan s'obre l'exposició pública: “La Generalitat no analitza els projectes fins que no són aprovats inicialment en el ple. Fins que no els hi arriba la documentació, no opinen”. El consistori olotí va enviar el passat 12 de juliol tota la documentació al Departament d'Esports, un cop aprovat inicialment el projecte. Berga també defensa que el projecte executiu ha estat dissenyat per una empresa que ja tenia experiència en la construcció de piscines cobertes

Segons ha pogut saber NacióGarrotxa, l’Ajuntament d’Olot i el Consell Català de l’Esport ja s'han reunit per començar a explorar els canvis necessaris per a tirar endavant el projecte de la piscina coberta. El consistori olotí ha anunciat que paralitza l'avenç del projecte i deixaa enrere el calendari anunciat (inauguració l’estiu del 2026). L'equip de govern ja ha començat a treballar per modificar el projecte executiu segons els requisits que indica Departament d’Esports al seu informe, un pas obligat per fer realitat la piscina coberta municipal.

Arxivat a