El Consorci de l’Alta Garrotxa, sobre ser un parc natural: «No ho trobem malament»

L’ens ja ha demanat a la Generalitat que plantegi un full de ruta i remarca que caldrà un consens territorial

17 de desembre de 2024, 18:12
Actualitzat: 18 de desembre, 15:30h
Un ramat de vaques a l'Alta Garrotxa.
Un ramat de vaques a l'Alta Garrotxa. | Consorci de l'Alta Garrotxa

El Consorci de l’Alta Garrotxa no veu malament la possibilitat que l’espai sigui declarat parc natural. La Generalitat té la voluntat i el Consorci no ho veu com una mala notícia, tot i que hi posa matisos.

“Si hi ha consens del territori, es posen uns mitjans, tothom s’hi sent representat, per què no? El problema és que és un procés molt llarg. S’ha de fer una feina amb el territori que no està feta”, diu la directora del Consorci de l’Alta Garrotxa, Sara Sánchez, en declaracions a NacióGarrotxa.

Des de l’ens garrotxí ja han demanat a la Generalitat que plantegi quin seria el full de ruta per arribar a la declaració de parc natural i també posen com a condició que cal teixir un consens territorial. “Els hem demanat que ens fessin un full de ruta i, sobretot, com seria el treball de consens amb el territori, el qual considerem imprescindible”, diu la directora. “Abans de fer una declaració de parc natural, considerem que cal un treball de consens amb el territori, ajuntaments, propietaris, veïns o entitats. Aquí caldria molt bé que la Generalitat ens expliqués molt bé quins serien els avantatges respecte a tenir un consorci. Si són millors, endavant”, afegeix.

De moment, la Generalitat només ha mostrat la voluntat, però per arribar a l'execució poden passar anys. Així es constata també des del Consorci: “El procés pot ser molt llarg. Pot tardar cinc o sis anys, com a mínim. És un procés lent i requereix molta responsabilitat. És un procés que s’ha de fer lent i segur. Utilitzem les eines que tenim avui en dia per al mentrestant i anem treballant amb un full de ruta que inclogui tots els agents per anar valorant si el parc natural pot ser un futurible real i palpable”, diu Sánchez.

Sara Sánchez, directora del Consorci de l'Alta Garrotxa
Sara Sánchez, directora del Consorci de l'Alta Garrotxa - Martí Albesa Castañer

Preocupa el mentrestant

Davant aquest horitzó temporal, el Consorci de l’Alta Garrotxa es mostra preocupat pel “mentrestant”. La declaració de parc natural podria servir per obtenir més recursos econòmics per a la gestió del territori, però ara mateix, l’espai natural garrotxí necessita més finançament.

Ens preocupa el mentrestant. El territori s’ha de dotar de recursos per desplegar el Pla de Protecció i el Pla d’Infraestructures Estratègiques de Prevenció d’Incendis, els quals són instruments de planificació que ja són aprovats i que hauríem de posar en marxa de manera operativa. Per això calen recursos. Necessitem coses materials que puguem palpar”, afirma Sánchez.

Sobre el moment en què la Generalitat planteja la declaració, la directora del consorci garrotxí considera que s’entén per què l’Alta Garrotxa “té una vocació de parc natural” per la seva potencialitat, dimensió i valors. “Té un sentit que es plantegi”, afirma Sánchez.

De fet, la possibilitat de declarar la zona com a parc natural sempre ha estat sobrevolant, però mai s’havia anunciat públicament com ara. Des del territori s’ha posat per davant l’elaboració del Pla de Protecció aprovat el 2021 com a eina primordial per poder gestionar, de moment, un espai que tenia una normativa d’ús caducada. De fet, en el moment d’elaborar el pla ja es va plantejar la possibilitat de declarar el parc natural, però es va considerar que era prioritari actualitzar el document que regeix la normativa de gestió i el qual no es contradiu ni és imprescindible per constituir un parc natural.

Arxivat a