La Generalitat vol convertir l’Alta Garrotxa en un parc natural. Així ho avançava El Periódico i ho han confirmat fonts del Departament de Territori i del Consorci de l’Alta Garrotxa a NacióGarrotxa. Les dues institucions, de fet, ja s’han reunit per començar a explorar el full de ruta d’una iniciativa històrica per a l’espai natural garrotxí.
La voluntat de Territori arriba després d’anys en què la possibilitat de fer realitat el nou parc natural ha estat damunt la taula de la Generalitat. Ara, és la primera vegada que les intencions es traslladen públicament i oficialment des del Departament.
Precisament, el Departament, el Consell Comarcal de la Garrotxa i el Consorci de l’Alta Garrotxa van parlar fa pocs dies per constatar la voluntat de la Generalitat i començar a dissenyar el full de ruta per a la declaració del futur parc natural. Segons ha pogut saber aquest diari, en la trobada hi va participar el secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal i representants del Consell Comarcal i el Consorci de l’Alta Garrotxa.
Sense data
Durant la reunió, els representants del Departament van traslladar a les autoritats garrotxines que el primer pas per declarar l’Alta Garrotxa parc natural és teixir un consens territorial. Això és una taca que suposarà mesos i anys i, per tant, el nou parc natural garrotxí no té data i no està previst que es declari ni el 2025 ni, molt probablement, tampoc el 2026.
Durant els dos pròxims anys, però, sí que es preveu que es pugui tenir, com a mínim, un full de ruta que serveixi per conèixer les etapes i els passos que cal seguir per complir amb la voluntat de la Generalitat. Aquesta, de fet, és una petició i demanda que ha fet el Consorci a l'administració catalana.
Cinc nous parcs
Actualment, el Departament de Territori està immers en completar la tramitació del parc natural de Muntanyes de Prades, el qual es va anunciar el 2021. Fonts de Territori assenyalen a aquest diari que la declaració d’aquest parc no arribarà fins al 2026, ja que es va fer un procés participatiu molt llarg.
A més de l’Albera, el govern de Salvador Illa també vol declarar parc natural l’Albera i el Montsec. Aquests dos es començaran a tramitar el 2025 i per una segona fase quedarà el del Garraf i el de l’Alta Garrotxa.
Avui dia, a Catalunya hi ha 14 parcs nacionals o naturals. Amb els cinc que preveu declarar els pròxims anys la Generalitat, la xifra pujaria a 19, i entre ells hi hauria el de l’Alta Garrotxa, un espai de 33.000 hectàrees situat al nord de la comarca de la Garrotxa. Seria el segon parc natural a la comarca, comptant la Zona Volcànica de la Garrotxa, el qual va ser el primer parc natural que es va declarar a Catalunya el 1982.
L’Alta Garrotxa està actualment governada per una figura administrativa que és el Consorci de l’Alta Garrotxa, un ens que depèn del Consell Comarcal, qui el financia juntament la Generalitat.
El 2021 es va aprovar el Pla de Protecció del Medi Nautral i el Paisatge de l’Alta Garrotxa, un document que va arribar amb polèmica i que renovava les normatives d’usos de l’espai després de dècades desfasades. Només hi ha tres espais naturals a Catalunya que tinguin un pla de protecció com el garrotxí, el qual no és una eina imprescindible per aconseguir la declaració de parc natural.
Tot i el nou pla, des del Consorci de l’Alta Garrotxa reclamaven en una entrevista a NacióGarrotxa més finançament per desenvolupar el document i garantir la gestió de l’espai garrotxí. La declaració de parc natural seria un mecanisme per dotar de més recursos econòmics la gestió i preservació de la zona, però caldria veure com s’articula la governança i quin seria el paper del Consorci, un ens que fins ara ha governat l’espai des del territori. Amb la figura d’un parc natural, això podria canviar.