​Cuidar els que cuiden el territori: creix el projecte «Fet al parc»

Vuit noves explotacions de la Garrotxa s'han sumat a un projecte que Acció Climàtica vol exportar a altres parcs naturals del país

Una de les explotacions que formen part del programa
Una de les explotacions que formen part del programa | Pau Masó
19 de març del 2024
El projecte "Fet al parc" ha arrelat a la Garrotxa. Cinc anys després de néixer, aquest dimarts s'ha renovat amb vuit noves explotacions que fan que, en total, siguin ja 25 els productors que formen part de la iniciativa que es va impulsar el 2019. L'objectiu d'aquell moment continua sent el mateix: ajudar i promoure aquells ramaders o productors que cultiven o produeixen el seu producte dins el parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

"Cuidem el territori i ells ens assessoren en com cuidar el territori. Ens ajuden en temes de fertilització, quines varietats d'herbes hem de plantar, ens subvencionen instal·lacions o implementem herbes típiques de la comarca perquè s'adaptin més", explica Jaume Rius, un ramader de Santa Pau que des del 2019 forma part de la iniciativa.
 

Jaume Rius, un dels productors que formen part de «Fet al parc». Foto: Pau Masó


El programa Fet el parc busca la col·laboració entre les explotacions que es troben dins la zona natural i l'administració que gestiona el parc. Tot plegat per aconseguir que es mantingui la dinamització rural de la zona i, alhora, la conservació del paisatge i territori. L'administració assessora i ajuda els productors i aquests garanteixen la conservació del territori amb les tècniques o assessorament que els dona el parc natural.

"El projecte vol fer valdre els productes i la manera de treballar i ajudar a dinamitzar una activitat econòmica que ajuda a la conservació del parc natural", diu el director general de Polítiques Ambientals i medi Natural, Marc Vilahur. De fet, Acció Climàtica, qui impulsa el projecte, ja està pensant a desenvolupar-lo en altres parcs naturals de Catalunya: "És un projecte que també volem fer extensiu en altres parcs naturals i estandarditzar un model de treball que ajudi a posar en valor aquests productes que ajuden a la conservació de la natura i a la dinamització rural", afegeix Vilahur.
 

Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals. Foto: Pau Masó


Les 25 explotacions garrotxines que formen part del programa signifiquen un total de 798 hectàrees de pastures obertes i arbrades, 322 de cultius i 4,5 d'horta, i sumen un total de 600 caps de boví, 2.400 d'oví, 1.400 de porcí, 180 de cabrum, 5.300 d'aviram i 300 ruscs d'abelles.