​El Consell Comarcal i Terraviva, oberts a tornar a gestionar conjuntament el servei de custòdia d'animals de la Garrotxa

L'ens garrotxí assegura que estarien "encantats" i l'entitat no descarta presentar-se a la licitació que es preveu per al 2024

El Consell Comarcal és el titular del servei de custòdia d'animals de la Garrotxa
El Consell Comarcal és el titular del servei de custòdia d'animals de la Garrotxa | Martí Albesa.
27 de setembre del 2023
El servei de custòdia d'animals de la Garrotxa segueix, després de gairebé dos anys, en mans d'una empresa temporal. El Consell Comarcal va atorgar la gestió de la recollida d'animals abandonats i de les instal·lacions de Can Mali a la companyia "Solucions de benestar animal dels sense sostre", una empresa gestionada pel veterinari garrotxí Xevi Lucas. Aquesta va ser la solució que va optar el Consell després de la polèmica amb Terra Viva.

Fins ara, el Consell ha anat enllaçant diferents pròrrogues de mig any amb l'empresa temporal, però té previst no esperar massa i llançar l'any que ve la licitació pública del servei. Això farà que hi hagi un concurs públic i s'hi pugui presentar qui vulgui, entre ells l'antic gestor del servei: l'entitat Terra Viva.

Tot i la polèmica que va comportar el trencament de les relacions entre el Consell i l'entitat garrotxina per la gestió del servei de custòdia d'animals, les dues parts veuen bé que es puguin tornar a trobar. "Qualsevol empresa o entitat podrà optar a concursar i aconseguir el servei. Hem de determinar quin barem posem a les condicions; si una entitat animalista té més punts o no. Una entitat animalista com Terra Viva hauria de poder optar al concurs. Si surten ells guanyadors, estarem encantats", diu el conseller comarcal de Medi Ambient, Jordi Cargol.

 

Terra Viva no descarta presentar-se a la nova licitació

Segons ha informat Terra Viva a NacióGarrotxa, estarien sondejant l'opció de presentar-se a la futura licitació per recuperar el servei i tornar-lo a gestionar després de més de dos anys sense fer-ho. "No estem tancats a no presentar-nos-hi. Depenent de com estigui formulada la licitació, el pressupost i les condicions, nosaltres escoltarem", afirmen fonts de l'associació. "En funció de si ens encaixa o no dins com nosaltres creiem que s'ha de fer la feina, llavors ho farem o no. En principi, no estem tancats i demanarem al Consell Comarcal que ens expliqui quines són les condicions", afegeixen.
 

Un gos tancat a una de les gàbies de la gossera comarcal. Foto: Pau Masó


Tot i que el Consell Comarcal havia explicat que estudiava la possibilitat d'oferir un servei mix (amb tècnics contractats pel Consell Comarcal i una part de gestió privada), finalment Cargol es decanta més per repetir la fórmula actual: "Hi ha l'opció de buscar tècnics que siguin personal del Consell i donin el servei, però això incrementa el tema de personal i econòmic. Això no és la prioritat. Pensem que acabarà sent un servei com el que tenim ara".

 

Una polèmica que esclata el 2021

La polèmica pel servei de custòdia d'animals de la Garrotxa va saltar el 2021 quan Terra Viva, gestora des de feia deu anys del servei, va alertar que les instal·lacions de Can Mali estaven en "col·lapse" i que el servei era deficitari a causa de l'augment del nombre d'abandonaments. En aquell moment, l'entitat també va quedar fora del concurs que es va fer del servei per un defecte de forma en la presentació de la candidatura i va presentar un recurs al Tribunal de Comptes que va dictaminar que l'empresa adjudicatària (Caniausa) no podia dur a terme el servei perquè no havia demostrat la seva solvència econòmica. Des de llavors, la recollida d'animals abandonats i la gestió de Can Mali està en mans de l'empresa temporal d'avui dia.

Paral·lelament, Terra Viva va explicar públicament la situació precària i econòmica que vivia el servei i les instal·lacions i va reclamar més de 80.000 euros en concepte de deute al Consell Comarcal i li va presentar un contenciós administratiu. Tot i això, ara les dues bandes han mostrat predisposició a tornar-se a trobar en un futur.