L’Espai Cràter d’Olot celebra aquest mes de març tres anys de vida i ho fa amb salut de ferro gràcies a les xifres de visitants que han permès consolidar el projecte i catalogar-lo d’èxit. Però més enllà de la quantitat, el centre d’interpretació dels volcans també vol créixer a un altre àmbit, l’internacional.
“A Catalunya ens coneix tothom i l’ecosistema de museus ens té com a referents. Ara ens toca el mapa internacional. Tenim les aliances amb les universitats i centres de recerca i ens hem de posicionar en aquesta línia i aparèixer en diferents espais”, diu el director de l’espai olotí, Xevi Collell.
L’objectiu de futur de l’equipament inaugurat el 2022 és intentar captar més visitant internacional, però sobretot, situar-se dins els àmbits estrangers de recerca i investigació. “La mirada internacional va més orientada a consolidar el projecte científicament i posicionar-lo allà on toca. Ens agradaria molt incrementar el públic internacional, però això és una feina d’estratègia de comarca complexa”, diu Collell.
Per aconseguir aquest repte, representants de l’Espai Cràter visitaran els pròxims mesos un congrés que celebra el Consell Superior d’Investigacions Científiques a Madrid sobre ciència inclusiva o també participarà a l'estiu a una trobada d’investigadors europeus a Olot.
En aquesta línia, la direcció de l’equipament olotí també busca incrementar la investigació que es pugui fer al territori, com per exemple, l’última datació dels volcans garrotxins, la qual va destapar que el Montsacopa era més jove del que es pensava. Aquí, Collell reclama la redacció d’un pla de recerca: “Tenir un pla de recerca en vulcanologia a la comarca és una cosa que hem de fer. No el tenim i l’hem de fer. L’Espai Cràter el que està intentant és liderar en els grups de recerca un grup de treball que pugui anar orientant aquesta feina”.

140.000 visitants en tres anys: “Juguem a primera divisió”
A part del futur, l’Ajuntament d’Olot també ha aprofitat els tres anys de l’Espai Cràter per fer valdre el passat. Des del març del 2022, més de 140.000 visitants han passat per a l’equipament olotí. Entre ells hi ha més de 35.000 escolars, dels quals un 33% són de la Garrotxa i la resta de fora.
“Estem jugant a primera divisió a nivell de visitants de Catalunya. Estem situats fora l’àrea metropolitana de Barcelona i això sempre és més difícil d’aconseguir aquestes xifres. Conformen una radiografia del que és l’èxit per un projecte a escala quantitativa. No demanaríem més”, valora Collell.
El perfil del visitant que rep l’Espai Cràter és en un 85% de l’àrea metropolitana de Barcelona. Un 10% és públic internacional (un 50% del qual procedent de França) i pel que fa al públic estatal, principalment arriba de Madrid, País Basc i la Comunitat Valenciana.
Per celebrar els tres anys de vida, l’Espai Cràter oferirà entrada gratuïta a tots els garrotxins fins al pròxim 31 de març. Aquesta primavera també s’oferirà una nova programació d’activitats relacionades amb la vulcanologia.