Les famílies de les escoles bressol d’Olot demanen a l'Ajuntament més aposta per a la primera infància

A través d’una moció, han reclamat una partida anual per a activitats regulars i l’obertura d’un espai de criança al centre de la ciutat

Imatge d'arxiu del Festival Infanteria d'Olot 2024
Imatge d'arxiu del Festival Infanteria d'Olot 2024 | Ajuntament d'Olot
20 de desembre de 2024, 11:40

Les famílies de les escoles bressol municipals d’Olot han aixecat la mà aquest dijous al ple de l’Ajuntament per reclamar una aposta ferma del consistori per a l’impuls de les accions i polítiques dirigides a la primera infància.

La reclamació s’ha traslladat a l’Ajuntament en forma de moció. Representants de l’AFA que reuneix més 300 famílies de les quatre llars d’infants municipals han exposat durant la sessió plenària diverses reivindicacions. Ho han fet en un moment en què ha transcendit que el Festival Infanteria 2025 no està garantit i l’Ajuntament es planteja celebrar-lo cada dos anys.

Principalment, les famílies han demanat dues coses: una regularitat en les activitats anuals dedicades a la primera infància i l’obertura d’un espai adequat per als infants de 0 a 3 anys. “Proposem mantenir una partida pressupostària anual per a les activitats de 0 a 3 anys amb la voluntat de donar continuïtat a una estructura sostinguda en el temps i no un esdeveniment puntual de tres dies”, ha exposat la portaveu de l’AFA, Laia Vilanova.

Laia Vilanova, portaveu de l'AFA, durant la lectura de la moció aquest dijous al ple municipal
Laia Vilanova, portaveu de l'AFA, durant la lectura de la moció aquest dijous al ple municipal - Pau Masó Ros

Pel que fa al nou espai, demanen que substitueixi l’única zona interior que, ara mateix, hi ha a la ciutat ubicada a la planta baixa de la Biblioteca Marià Vayreda, la qual consideren inadequada. “L’espai presenta problemes acústics, ja que el soroll que fan els infants molesta a la mainada més gran que llegeix o estudia. Els materials que hi ha són insuficients, estan desgastats i, fins i tot, bruts. L’espai és petit”, es diu a la moció presentada.

En el text, les famílies consideren que la falta d’oferta pública a les escoles bressol de la ciutat també fa més necessaris que mai els espais destinats a la primera infància. A més, la moció també considera que Olot no està atenent els punts 11, 12 i 15 de la Carta de Ciutats Educadores, ja que “ni l’espai públic, ni els equipaments, ni els agents educatius, tenen prou en compte els infants de 0 a 3 anys”.

Què hi diu l'equip de govern?

En el mateix ple, el regidor d’Educació ha respost a les peticions de les famílies i ha defensat la tasca educativa que es fa des de l’Ajuntament. “La partida per a les escoles bressol és la més important en l’àmbit d’educació amb aproximadament un milió d’euros. Per això la ciutat té una de les ràtios de plaça pública per habitant més gran d’entre les ciutats de Catalunya”, ha dit Josep Quintana. “Olot compta amb diverses activitats dirigides a la primera infància, per exemple, el Festival ElPetit i altres que es fan a la ciutat. També cal recordar que Olot té parcs i jardins que poden servir de descoberta i d’oportunitats per a reptes”, ha afegit.

El regidor d'Educació d'Olot, Josep Quintana
El regidor d'Educació d'Olot, Josep Quintana - Martí Albesa Castañer

Per altra banda, però, ha admès que hi ha feina per fer i s’ha compromès a millorar l’espai de la biblioteca. “Entenem que l’espai ha quedat petit i és veritat que es pot millorar en molts aspectes. Ja està previst el canvi de la moqueta del pis de baix. És un recurs important i és millorable”, ha dit Quitnana.

El regidor també ha explicat que, ara mateix, la prioritat de l’Ajuntament és ampliar les places públiques de les quatre escoles bressol de la ciutat, ja que és “una urgència”. En aquest sentit, ja es va anunciar que s'ampliaria la llar d'infants del Morrot. A més, el consistori també té pensat fer una prova pilot per edats de 0 a 3 anys el pròxim any amb el projecte Patis Oberts, el qual preveu obrir alguns centres educatius de la ciutat durant el seu horari no lectiu perquè puguin ser utilitzats per a la ciutadania.

La portaveu de l’associació ha agraït el compromís del regidor, però ha volgut recalcar que l’espai de la Biblioteca cal donar-li una volta: “No és només un problema de moqueta, per això no haurà valgut la pena fer una moció, sinó que és un problema també de sonoritat i concepte. L’espai lliure que hi ha són dos metres quadrats. És totalment anecdòtic”, ha afegit Vilanova.

La moció de l’AFA de les escoles bressol d’Olot s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els partits del consistori, a excepció de Vox que s’ha abstingut.

Arxivat a