La nova regeneració del Nucli Antic d’Olot ja té el primer exemple real de la tasca col·lectiva que es vol desenvolupar els pròxims anys. Es tracta d’una operació d’habitatge social que aquest divendres s’ha fet pública i simbolitza la primera pedra del projecte de rehabilitació del centre d'Olot liderat per Itziar González.
En aquest cas, l'operació ha estat impulsada per la Fundació Hàbitat 3, Integra i l’Ajuntament d’Olot, i consisteix en la compra d’un immoble situat als números 39 i 40 del carrer dels Sastres i que fins ara estava en mans de la Sareb. A partir de l’1 de gener del 2025 els 19 habitatges que té el bloc es destinaran a lloguers socials. Deu seran per a usuaris d’Integra i nou estaran en mans del consistori durant quinze anys.
La compra es va efectuar el maig per un valor de 70.000 euros per habitatge (preu amb la reforma ja inclosa) i fins ara s’ha estat posant a punt cada un dels pisos que s’ocuparan d’aquí poc més d’un mes. La gran part de la inversió ha anat a càrrec de la Generalitat a través de la Fundació Hàbitat 3. L’Ajuntament d’Olot ha comprat els tres locals comercials de la planta baixa de l’edifici per 150.000 euros en total.
Operació amb èxit: de la Sareb a habitatge públic
L’operació es va començar a cuinar el 2020 quan Integra (entitat que treballa amb persones amb altres capacitats) va iniciar les prospeccions per trobar un immoble que permetés cobrir les necessitats d’habitatge dels seus usuaris. Va visitar fins a tres edificacions diferents fins que el 2022 va trobar l’immoble del carrer dels Sastres i van començar les negociacions per efectuar la compra que ha executat Hàbitat 3 aquest any mitjançant el dret de tanteig i retracte amb el finançament de l’Institut Català de Finances, dins un acord marc amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya.
“El desllorigador de tot és que algú acabi posant els diners. En aquest cas són de la Generalitat”, diu l’alcalde d’Olot, Pep Berga. “Estem sempre negociant amb grans tenidors i aprofitem els mecanismes que es posen a disposició i el finançament que és el que fa possible que aquestes operacions es tirin endavant”, explica Albert Ferré, director general d’Hàbitat 3. “Al final és una aliança on cada organització aporta el seu coneixement i valor per a un projecte que tindrà un impacte molt gran per a la ciutat. Tot i que ha estat complicat arribar fins aquí, és un model de treball per tirar endavant projectes”, assegura Núria Fité, presidenta d’Integra.
Pisos socials, veïns reallotjats i oficina del Nucli Antic
Dels dinou pisos que té l’immoble, de moment, Integra només n’utilitzarà deu. Els altres nou estaran en mans de l’Ajuntament d’Olot, qui els farà servir per allotjar temporalment aquells veïns del Nucli Antic que ho necessitin quan comenci la rehabilitació d’illes del barri. Aquests nou pisos estaran a disposició del consistori durant quinze anys, després passaran a mans d’Integra.
A més, els tres locals que té el bloc de pisos als seus baixos i que ha comprat el consistori, serviran per ubicar-hi l'oficina de regeneració del Nucli Antic. Aquest serà l'espai físic on l'equip de l'arquitecta Itziar González treballarà a partir de l'any que ve per seguir materialitzant la transformació del barri.
Per a Integra, disposar inicialment dels deu immobles suposa ampliar la borsa d’habitatge que des del 2020 ha estat construint. Amb el nou edifici, seran 17 els pisos que l'entitat tindrà a disposició d’usuaris que ho necessitin, tot i que asseguren que no cobreixen les necessitats actuals i caldrà continuar buscant fórmules per obrir nous pisos. “És una necessitat bàsica i hi hem de treballar. L’habitatge és un dret que té un impacte molt important en el projecte de vida de les persones. Permet que les persones es desenvolupin amb confiança i autoestima. I, sobretot, l’habitatge facilita que les persones tinguin una major inclusió”, diu Fité.
Els usuaris d’Integra que s’instal·laran al bloc del carrer dels Sastres de manera permanent seran famílies de l’entitat, usuaris que compartiran pis o altres que hi viuran de manera individual. Tots ells tindran condicions ajustades a les seves necessitats.
Porta oberta a tornar a col·laborar
Els tres actors que han impulsat aquesta operació han constatat la voluntat de tornar a col·laborar plegats. “Estic segur que a partir d’aquesta experiència, en vindran d’altres. És un primer pas que fa il·lusió”, ha dit Berga. “Estem molt contents de fer aquest projecte. Esperem que sigui un primer pas per aquesta mena de col·laboracions a Olot. En farem més segur”, ha dit el president d’Hàbitat 3
Hàbitat 3 és una fundació impulsada el 2014 per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social que busca donar resposta a les necessitats residencials de persones en risc d’exclusió social. La seva tasca és comprar immobles que després es posen a lloguer a preus baixos per ajustar-se a les necessitats de les famílies i persones ateses.
La fundació està al servei de les administracions públiques i de més d’una trentena de federacions que aglutinen 3.000 entitats socials. Hàbitat 3 té convenis signats amb diferents Ajuntaments i és l’entitat que gestiona més habitatge social a Catalunya. Són més de 900 habitatges els que té a les seves mans, els quals donen cobertura a 2.600 persones. El 2019 la fundació va rebre el prem d’or dels World Habitat Awards com a millor iniciativa d’habitatge del món.