[intext1]
Connectar pobles
Una és la connexió entre pobles de les xarxes d'aigua municipals. Això ha de servir per traspassar aigua d'un nucli a un altre si fes falta. "Una de les coses més importants que hauríem de fer és connectar-nos tots pel que fa a les xarxes de subministrament. És una cosa que podem fer i que ha de servir per a quan un poble no té aigua, l'altre el pugui ajudar", diu el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach en una entrevista a NacióGarrotxa.[intext2]
Segons Reixach, el projecte no suposa una gran inversió i pot servir per pal·liar situacions complicades en alguns moments i pobles. "Aniria bé que tots els pobles estiguessin connectats perquè l'aigua és de tots. L'aqüífer que hi ha a la Vall d'en Bas no és de la Vall d'en Bas, sinó de tot arreu. Suposarà una infraestructura, però no és tanta. Ens hi hem de posar i fer-ho. Són coses fàcils de fer i que en un moment donat poden solucionar la falta d'aigua", explica.

El riu Llierca al seu pas per Sant Jaume. Foto: Martí Albesa
Una comunitat d'aigua
L'altre projecte que l'ens garrotxí vol impulsar per fer front a la sequera és una comunitat d'aigua. Es tracta d'una taula amb tota mena d'agents que serviria per decidir quines accions cal tirar endavant en moments dràstics. L'organisme es podria equiparar a les comunitats de regants que hi ha a alguns territoris de Catalunya i ha de servir per decidir a qui li toca tancar l'aixeta i com se li recompensa.[intext3]
Reixach assegura que en aquest projecte ja s'hi està treballant. Des del Consorci de Salut Pública i Medi Ambient de la Garrotxa s'està estudiant crear comunitats d'usuaris per aqüífers. El Consell Comarcal també ha fer reunions amb representants de la Generalitat: "Han vingut directors de diferents serveis territorials com el d'Empresa perquè hi haurà un moment en què haurem de dir-li a una companyia que redueixi el consum. La gent està fent reduccions, però hi ha situacions que s'han de valorar. A la taula hi hauria el sector empresarial, l'agricultura i tota la gent que poden quedar afectats amb el tema", explica el president.
[noticiadiari]10/27759[/noticiadiari]
Ara mateix, la Garrotxa es troba en fase d'excepcionalitat per sequera i no es descarta que, si no plou, en els pròxims mesos es pugui entrar en fase d'emergència, l'últim esglaó del Pla de Sequera. "Els aqüífers han baixat molt, però de moment tenim aigua. Toquem fusta", assegura Reixach. Ara mateix, el poble que està patint més la sequera és Mieres, el qual fa mesos que utilitza camions cisterna d'aigua per poder subministrar la població. Una situació que el 2022 ja van haver de recórrer municipis de la Vall del Llierca com Tortellà o Argelaguer.