​L'Ajuntament d'Olot encarrega la pista de gel convencional, malgrat la sequera

Fonts d'Acció Climàtica admeten que el pla de sequera no ho regula, però demanen que els ajuntaments "valorin si és convenient"

La pista de gel d'Olot
La pista de gel d'Olot | Pau Masó
19 de setembre del 2023
L'Ajuntament d'Olot ja ha encarregat la pista de gel per al pròxim Nadal. El consistori ha licitat la instal·lació amb les mateixes característiques que l'any passat: una pista amb una capa d'aigua congelada d'entre 6 i 7 centímetres i que faci 22 metres de llarg i 7 d'ample. A les especificacions tècniques de l'encàrrec que ha fet l'Ajuntament, no es fa cap mena de referència a l'actual estat de sequera, ni es posa cap condició referent a aquesta qüestió que ja va aixecar polèmica el 2022 quan el consistori va instal·lar la pista en plena alerta per sequera.

Un any més tard, i amb un esglaó més dins l'escala del Pla de Sequera de la Generalitat de Catalunya (Olot es troba ara en fase d'excepcionalitat des del mes de maig d'quest any), l'Ajuntament ha tornat a encarregar la mateixa pista de gel que es va instal·lar l'any passat a la plaça Major i que es calcula que gasta 34.000 litres d'aigua, equivalent al consum domèstic que fan 300 olotins al dia o el consum que faria un sol ciutadà d'Olot durant nou mesos.

En els criteris de puntuació del concurs públic que ha obert el consistori olotí per fer l'encàrrec de la pista de gel, hi ha un criteri "mediambiental" que dona fins a un màxim de set punts a l'empresa que el compleixi de la millor manera. Però, el criteri només fa referència a la "gestió dels residus" i no és un dels més ben valorats per l'Ajuntament. El consistori valora més el protocol d'atenció al client, els procediments de possibles incidències i l'organització d'activitats lúdiques i entreteniment. En aquestes tres categories es pot arribar a atorgar fins a un màxim de 10 punts a cada una.

El procés de licitació de la pista de gel d'Olot es va obrir el passat 1 de setembre i les empreses que hi estaven interessades han tingut temps fins aquest dilluns per presentar-s'hi. En total, l'Ajuntament té previst pagar 73.000 euros a l'empresa que guanyi el concurs i instal·li la pista de gel aquest Nadal.
 

La pista de gel s'instal·larà un any més a la plaça Major. Foto: Martí Albesa.


Les pistes de gel, no regulades dins el Pla de Sequera

Malgrat la situació de sequera que viu el país, l'Ajuntament d'Olot ha pogut encarregar la pista de gel convencional, ja que aquesta mena d'instal·lacions no estan regulades dins el Pla de Sequera de la Generalitat de Catalunya creat l'octubre del 2020.

Fonts del Departament d'Acció Climàtica consultades per NacióGarrotxa asseguren que el pla "no entra tan a fons i específic" i "no limita" les pistes de gel. Tot i això, les mateixes fonts també apunten que els ajuntaments "han de valorar si és convenient" instal·lar-les tenint en compte la situació de sequera que es viu.

En cas de fer-ho, el Departament també demana que es garanteixin els límits de consum d'aigua al dia que tenen els municipis. En el cas d'Olot, que es troba en estat d'excepcionalitat, el consum diari és de 230 litres per habitant i dia. Avui, segons les dades de la Generalitat, la capital de la Garrotxa compleix la dotació màxima i se situa a un consum de 222 litres.

Per altra banda, l'Ajuntament també considera que la pista de gel és un atractiu que permet dinamitzar el comerç del centre de la ciutat. El 2022 la instal·lació va estar oberta tres setmanes i hi van passar més de 9.000 patinadors

 
Arxivat a