El procés participatiu de la reforma de Montolivet està previst que comenci a finals d'any

Els veïns han escollit ja l'empresa que el dirigirà

El barri de Montolivet d'Olot
El barri de Montolivet d'Olot | Pau Masó
Redacció
10 d'octubre de 2024, 11:23
Actualitzat: 11:26h

El barri de Montolivet d'Olot podria posar fil a l'agulla al procés participatiu reclamat per als veïns a finals d'aquest any. Aquesta és la intenció de l'Ajuntament després que ja s'hagi escollit l'empresa que el dirigirà.

Es tracta d'una cooperativa amb experiència en aquesta mena de processos i que incorpora arquitectes dins el seu equip. "S'han estat mirant les diverses opcions aquest estiu i els veïns han arribat a seleccionar una cooperativa encarregada de dirigir aquesta mena de processos i que compta amb arquitectes dins el seu equip. Això és important", diu l'alcalde d'Olot, Pep Berga.

Fa pocs dies els veïns es van reunir amb representants dels grups polítics municipals per explicar que ja havien seleccionat l'empresa i que es podia posar en marxa la contractació d'aquesta i el procés participatiu. "El procés està previst que comenci aquesta tardor o pels volts de Nadal. Veurem quan perquè no hi ha unes dates concretes. Això és millor agafar-s'ho amb el temps que es necessiti", diu Berga.

Un procés participatiu que neix de la pressió veïnal

El juny d'aquest any, la pressió veïnal va provocar que s'aturés la consulta sobre el projecte de reforma proposat per l'Ajuntament. Els veïns van reclamar més participació a l'hora de definir les millores per al barri i això va fer que el consistori frenés la inversió quan ja hi havia el projecte complet damunt la taula.

Es tractava d'una inversió d'11 milions en cinc anys, un 75% de la qual es finançava a través de l'Ajuntament i un 25% ho havien de pagar els veïns. El projecte incloïa convertir el barri en plataforma única, canviar la il·luminació, plantar nous arbres o fer la xarxa separativa d'aigües. Però els veïns van reclamar altres mesures com el soterrament de les línies d'electricitat i telèfon; i també es van queixar de les contribucions especials que s'havien de pagar.

Ara el procés s'ha reiniciat amb un espai participatiu més ampli que hauria de portar a un consens més sòlid del que hi havia al barri fa mig any, quan es va presentar la proposta de l'Ajuntament. El consistori, però, va cancel·lar la consulta veïnal i l'aplicació del projecte assegurant que no es tractava d'un punt final, sinó "un punt i seguit". Per a l'equip de govern, iniciar un procés participatiu per la remodelació del barri no vol dir llençar a les escombraries tot el projecte que hi havia damunt la taula. "El procés participatiu ha de servir per millorar coses, però no per canviar radicalment un projecte que ja estava molt ben fet", assegurava Berga el passat mes de juny.

Arxivat a