Tot i això, aquesta programació es faràsense que el Centre d'Art tingui encara un edifici propi perquè, segons ha explicat l'Ajuntament de Girona, la previsió és que durant aquest any es perfilin les bases del concurs per al nou edifici i que no sigui fins al 2010 que es comenci a construir. 'Amb edifici o sense, sempre havÃÂem dit que ja es començaria a programar', ha especificat la tinent d'alcalde de Cultura i Educació, Lluïsa Faxedas.
Aquest dimecres han fet la presentació en públic de Rosa Pera (Barcelona, 1966) que ha explicat que afronta aquest nou repte amb 'molta il·lusió i empenta'. La nova directora s'ha marcat com a objectius principals a l'hora d'encarar la feina treballar des del territori gironàinvolucrant-hi la societat i el col·lectiu artÃÂstic però, alhora, 'buscant connexions a nivell català, estatal i en la mesura en que es pugui internacional', treballar no només amb els artistes sinó establint contactes amb altres sectors professionals en principi allunyats de l'art i investigar, a través de l'art, temes d'actualitat que preocupin a la ciutadania. En definitiva, ha explicat Pera, apropar l'art a tothom i que sigui un mitjàper crear 'un esperit crÃÂtic i un debat social'.
AixÃÂ, Pera aposta perquè el futur espai del Centre d'Art Contemporani i les activitats que, fins que estigui enllestit, vagin programant, es basin en dos eixos principals, la investigació i la participació. En aquest sentit afirma que estarà'molt atenta' a les qüestions que preocupin a la gent del territori perquè la funció del Centre no esdevingui només 'de contemplació d'objectes' sinó que es desencadenin processos actius que incorporin a tothom. A més, especifica que tot i que és un projecte gironÃÂ, la voluntat és connectar-lo en xarxa amb altres centres similars per fer intercanvis i integrar disciplines properes a l'art com el disseny gràfic, el cine documental o la creació multimèdia.
De fet, Faxedas ha expressat que precisament la tria d'una barcelonina com a directora és una aposta que han fet tant Ajuntament com serveis territorials de Cultura de la Generalitat per posar èmfasi en aquesta voluntat de que es converteixi en un punt de referència no només pel territori gironÃÂ, sinó també a nivell català, estatal o internacional. El jurat que finalment s'ha decantat per Rosa Pera ha estat configurat per representants del consistori gironÃÂ, de la Generalitat i quatre experts externs en art.
CrÃÂtica d'art, comissariat i docència
Rosa Pera va néixer a Barcelona l'any 1966 i és llicenciada en Geografia i Història, especialitzada en Història de l'Art. A més, també ha cursat estudis de Filosofia a la Universitat de Barcelona. Fins ara, ha estat professional independent que, segons les seves mateixes paraules, s'ha anat 'engrescant' en diversos projectes que l'han dut a produir programes i projectes artÃÂstics, a ser la comissària d'exposicions, crÃÂtica d'art o dedicar-se a la docència.
Entre 1997 i 1999 va ser la directora artÃÂstica de QUAM, un programa itinerant de formació de nous professionals de l'art contemporani. A més, entre les exposicions en que ha estat comissària destaquen 'Ambulantes. Cultura portàtil. Actitudes y prototipos en el espacio público: el museu y la ciudad' que es va poder veure al Centre Andalús d'Art Contemporani de Sevilla o 'Quorum' una exposició paral·lela al Fòrum de les Cultures de Barcelona que es va poder veure a La Capella. En docència és la directora del Màster Disseny i Direcció de Projectes Expositius de l'escola Elisava-UPF i també és professora en altres màsters. En la crÃÂtica d'art ha publicat habitualment a la revista 'ArteConTexto' i també ha publicat llibres com 'Temps de vÃÂdeo 1965-2000' (Caixa Fòrum-Centre Georges Pompidou, 2006) o 'Impasse IV' i 'Impasse VIII' (Centre d'Art la Panera, 2004 i 2007).