Baixa el preu dels lloguers a Girona

El preu dels lloguers ha baixat a moltes poblacions gironines en l'últim mig any perquè molts propietaris que volen vendre l'immoble no ho aconsegueixen i han de posar a lloguer el pis, segons l'estudi de preus de mercat elaborat pel Gremi de Promotors i Constructors de Girona i els API.

Publicat el 01 de juny de 2009 a les 16:00

Això ha fet augmentar l'oferta i, conseqüentment, els preus dels lloguers han baixat. A més, l'oferta supera ara la demanda perquè la crisi econòmica fa que la demanda solvent també hagi baixat. Per tant, l'estudi enten que la tradicional dificultat per accedir a un lloguer ha desaparegut.

L'estudi analitza l'evolució dels preus a 16 poblacions de les comarques gironines. D'aquestes, totes han experimentat una davallada dels preus dels lloguers, menys algunes que els han estabilitzat. En el cas de pisos de lloguer de dues habitacions, totes les poblacions abaixen preus –la que més Lloret amb una caiguda del 15%- i només Salt els manté igual. En el cas de tres habitacions, la població que veu caure més els preus és Roses amb un 19%, la resta totes baixen i es mantenen igual Sant Feliu de Guíxols, Blanes i Palafrugell. Pels pisos de quatre habitacions es repeteix la tendència, amb Lloret al capdavant dels que més baixen –un 16%- i amb Palafrugell, Blanes i Roses que mantenen preus.

De tots els arrendaments que s'ofereixen a la demarcació, els més cars es troben a Girona capitat en tots els supòsits: dues, tres i quatre habitacions. La baixada de preus s'aprecia, per exemple, a Lloret de Mar, on fa sis mesos un lloguer valia de mitjana 568 euros (pis de dues habitacions) i l'abril del 2009 costava 483 euros. A Roses, un pis de tres habitacions costava 650 euros fa mig any i ara, de mitjana, costa 527 euros. O, pel cas de quatre habitacions, a Lloret els preus passen de 800 a 673 euros.

Baixada i estabilització a la compra

En general, l'estudi detecta una baixada generalitzada dels preus dels habitatges i també alguns casos d'estabilització dels preus dels pisos en venda. Ara bé, destaca que les operacions reals de compra són 'tan escasses' que els resultats de l'estudi no són tan significatiu com en altres edicions.

L'estudi diferencia quatre zones, segons els barris on són més cars els pisos (zona 1) fins als barris més perifèrics o menys valorats (zona 4). L'estudi detecta que on més pugen els preus –en obra nova- és a Banyoles, amb un 0,7% (zona 3), i on més han baixat és a Olot amb un 19,6% (zona 4). A Roses, Blanes i Sant Feliu de Guíxols els preus presenten una estabilitat. Si es pren de referència els valors de fa un any, allà on més han pujat els preus és a Roses (2,1%) i on més baixen és a Sarrià de Ter (22,3%).

Pel que fa als habitatges de segona mà, tots els pisos baixen en preu, tot i que Sant Feliu de Guíxols registra una pujada de l'1,4% i, on més baixen, és a Palamós amb una caiguda del 34%.

Manca de finançament

Com ja ve passant en les darreres presentacions d'aquest estudi, els responsables dels dos gremis han carregat contra les entitats financeres per no donar més finançament als particulars que volen comprar i també contra el govern espanyol a qui acusen de publicitar moltes mesures per incentivar la compra d'habitatge però no dur-ne a la pràctica quasi cap. A més, el secretari del Gremi de Promotors i Constructors, Josep Donés, ha afirmat que calen mesures no per incentivar la compra de nous pisos que l'estat preveu que es facin sinó per acabar amb l'estoc acumulat en els darrers mesos.

Tot i que detecten que les consultes i visites per comprar un habitatge han augmentat, la manca de finançament està impedint que les operacions es puguin realitzar. 'Els nivells de venta estan arribat a nivells inassumibles pel sector', ha afirmat Donés.