Al 2006 només existien quatre explotacions ramaderes ecològiques a les comarques gironines i en només dos anys han pujat fins a més de 20. No obstant això, encara és molt minso el tant per cent de granges que produeixen carn ecològica respecte les que ho fan de la manera convencional. Ara bé, el sindicat Unió de Pagesos aposta per aquesta pràctica com una alternativa per superar la crisi del sector.
Aquesta crisi ve provocada, per una banda, perquè la carn de vedella gironina està sotmesa a la competència de carn importada des de fora d'Europa que té menys traves legals per ser comercialitzada i també perquè els pinsos s'han encarit. A més, cada vegada va a més la demanda de productes certificats com a ecològics.
El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha explicat que no és barat reconvertir una granja i que en els dos primers anys, fins que no s'obté la certificació de carn ecològica, els costos de producció s'encareixen però el producte no es pot vendre encara com a ecològic. 'No és una aposta per obtenir rendiment a curt termini', ha reconegut Caball que ha afegit però que és una de les sortides a la crisi del sector del boví tradicional.
El coordinador nacional ha destacat també que les comarques gironines tenen unes característiques especialment favorables per a la pràctica d'aquesta ramaderia, sobretot a comarques com el Ripollès i la Garrotxa. 'Només al Ripollès es concentren el 25% de les vaques de tot Catalunya', ha informat.
Caball s'ha mostrat confiat que ens propers anys la demanda de carn ecològica, que acostuma a ser més cara, augmentarà i que el sector de la restauració pot ser una bona sortida per aquest tipus d'aliment.
Per engrescar els ramaders, el sindicat en collaboració amb la Fundació Caixa Girona han editat un quadren que pretén donar informació sobre com convertir d'una manera senzilla l'explotació a la ramaderia ecològica, des de la producció a la comercialització, per poder aconseguir la certificació ecològica que atorga el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).
Per fer difusió del material, el sindicat té previst fer esmorzars amb pagesos de les comarques gironines per informar-los de les possibilitats de la ramaderia ecològica.