En aquest sentit, el president ha ressaltat que ja s'ha parlat amb els bancs i caixes perquè, cada vegada que es vulgui contractar un crèdit, un membre de la patronal estigui present a la reunió i actuï com a mitjancer entre l'empresa i l'entitat.
Arran de la crisi econòmica, la patronal gironina ha volgut prendre el pols als seus socis i veure quina és la relació de les pimes amb els bancs i les caixes. Per això, ha portat a terme una enquesta, on els han demanat si estan satisfets amb les seves entitats.
Els resultats són aclaparadors i parlen per ells mateixos. Dels 102 empresaris que han contestat l'enquesta, un 96% no estan contents de la resposta que reben dels seus bancs i caixes. Entre les principals problemàtiques hi ha les retallades de crèdit, pòlisses o descomptes (en un 46% dels casos) i la demanda de més avals, garanties i la pujada dels interessos (23%).
A més, en un 20% dels casos, els empresaris també critiquen que algunes entitats els addueixen 'problemes generals de finançament' com a resposta per negar-los crèdits. Finalment, l'11% restant dels enquestats es queixa que els bancs i les caixes cada cop es prenen més temps per decidir la concessió de crèdits.
El president de la patronal gironina ha insistit que la retallada de crèdits posa en entredit projectes empresarials a llarg termini. Per això, ha avançat que Pimec Girona ja s'ha posat en contacte amb els principals bancs i caixes a la demarcació per actuar d'intermediari en les operacions de crèdit entre les entitats i els empresaris.
'De moment, tots els bancs s'han mostrat col·laboradors amb la proposta, que ens permetrà ser presents en les negociacions de finançament i actuar com a agents mediadors', ha indicat Iñaki Frade. La presència d'un membre de la patronal en les negociacions amb els bancs és una mesura pionera a Catalunya, i la patronal l'anirà estenent a les diferents demarcacions.
S.O.S
L'empresari gironí, d'altra banda, també ha demanat a les pimes gironines que siguin conscients de la situació i que, a l'hora de presentar-se davant una entitat financera, apliquin una regla que ha batejat com a 'S.O.S'.
Segons ha explicat, el que cal és que els empresaris actuïn amb 'sentit comú, proposin negocis on realment tinguin ofici i, mitjançant el seu talent, també busquin la sort'. A partir d'aquests tres epígrafs, Iñaki Frade ha ressaltat que, per vèncer la crisi econòmica, cal 'rigor i professionalitat' per part de les pimes gironines per fer valer el seu projecte d'empresa davant les entitats financeres.
Oficina de Resolució de Problemes
D'altra banda, la patronal també ha engegat una iniciativa per ajudar els empresaris a resoldre problemes derivats de la situació de crisi. Es tracta de l'obertura d'una oficina a la seu de Girona que es dedicarà a assessorar els empresaris -tant els socis com els que no ho són- que es trobin amb problemes. 'Anem més enllà del que aniria un sindicat amb els seus afiliats, perquè volem ajudar les empreses a assolir els seus objectius a llarg termini resolent els seus problemes a curt termini', ha indicat Frade.
De moment, la nova oficina ja ha atès divuit consultes, de les quals catorze s'han pogut resoldre satisfactòriament. Entre aquestes hi havia un cas en què una entitat financera demanava l'aval de tots els socis de l'empresa per concedir-los finançament. Finalment, l'entitat va retirar aquesta condició a la pime.