El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona ofereix la possibilitat de veure i escoltar, a través del seu web, les nombroses personalitats del món de les lletres i la cultura catalanes que han passat al llarg de 22 anys per la Llibreria 22 per presentar les seves obres.
Des que l’any 2006 el fons de la Llibreria 22 va ingressar al CRDI, el Centre ha dut a terme diferents treballs com la digitalització de les pel·lícules o la descripció de cadascuna de les persones que apareixen a les imatges, amb la finalitat de posar a disposició del públic un fons molt ric pel que fa al coneixement de l’activitat cultural, i principalment literària, que ha viscut la ciutat de Girona en les darreres dècades.
El fons consta concretament de 370 documents, majoritàriament enregistraments audiovisuals de les presentacions de llibres realitzades a la Llibreria 22, però també d’altres esdeveniments relacionats amb la llibreria, com les cerimònies de lliurament del Premi de Novel·la Curta Just Manuel Casero, o les obres i reformes realitzades als diferents establiments del grup. La datació d’aquestes pel·lícules comença l’any 1981, any de la convocatòria del primer premi Just Manuel Casero i acaba el 2003, l’any que se celebra el 25è aniversari de la fundació de la llibreria.
En aquest temps són moltes les personalitats que han passat per la llibreria, algunes de les quals malauradament ja desaparegudes com Baltasar Porcel, Roberto Bolaño o Manuel Vázquez Montalbán. D’altres les podem veure en un moment en què llurs carreres literàries eren encara incipients com és el cas de Quim Monzó, Javier Cercas o Antoni Puigverd. Però a més d’escriptors de renom hi ha una nodrida representació del món de la cultura i la recerca vinculada a Girona. Persones com Josep Maria Terricabras, Eudald Carbonell, Jaume Fàbrega, Salomó Marquès, Narcís-Jordi Aragó o Modest Prats, per citar-ne alguns, apareixen com a autors però també com a presentadors de les obres dels seus col·legues.
La Llibreria 22 va ser fundada el 20 d’octubre de 1978 per un grup d’accionistes amb Guillem Terribas i Roca com a gerent i cap visible. El primer establiment es va obrir al carrer Hortes, el qual, al llarg d'aquests anys, s’ha vist afectat per diferents modificacions i ampliacions. El grup també ha tingut altres establiments com el Quiosc 22, Còmics 22 o la Llibreria Universitària 22 de la pujada de Sant Domènec que avui dia ja no existeix. Entre la diversa activitat cultural promoguda per la llibreria, destaca l’organització anual del Premi de Novel·la Curta Just Manuel Casero, en el qual hi han participat alguns dels escriptors gironins més llegits com ara Maria Mercè Roca, Josep Maria Fonalleras o Miquel Fañanàs.
22 anys de presentacions a la Llibreria 22, consultables al web del CRDI

- Jordi Cuixart i Miquel Iceta, aquest dilluns. -
- Adrià Costa
Ara a portada
Publicat el 19 de maig de 2011 a les 20:29
Et pot interessar
-
Societat El Barri Vell de Girona bull per Sant Jordi
-
Societat El Sindicat d'Habitatge de Salt demana al Parlament que creï una taula treball per resoldre "la situació d'emergència"
-
Societat Renfe oferirà 1.026 circulacions per carretera durant les obres entre Figueres i Portbou
-
Societat Demana una barra de pa en català i acaba al jutjat per amenaces i assetjament