278 conductors gironins han perdut el carnet des de l'entrada en vigor del permís per punts

Publicat el 03 de juliol de 2008 a les 15:11
 
Les infraccions més recurrents que comporten la pèrdua de punts són l'excés de velocitat, conduir begut o agafar el volant mentre s'està parlant pel telèfon mòbil. En total, a la demarcació hi ha 392.030 persones amb carnet, segons la darrera estadística de la DGT.
Aquest dimarts, 1 de juliol, es van complir dos anys d'ençà que va entrar en vigor l'entrada del permís de conduir per punts. Aquest sistema, introduït per la DGT, volia ser una mesura de control per aquells conductors que reincidien en les seves infraccions al volant. Així, es va establir que tots els automobilistes partien amb dotze crèdits –vuit en el cas dels conductors novells- que anirien perdent a mesura que cometessin infraccions.
 
Ara, 24 mesos després de l'aplicació de la mesura, la DGT a Girona té sobre la taula 278 expedients de conductors gironins que comporten la retirada del permís. És a dir, que aquests automobilistes han perdut els dotze crèdits –o més- del carnet.
 
Segons ressalta la cap provincial de Trànsit, 'amb aquests expedients ja s'ha portat a càrrec tot el procediment, i els conductors ja són coneixedors que han perdut el carnet de conduir, sense perjudici que hagin pogut interposar algun recurs en algun moment'.
 
Els prop de 300 expedients que comporten la retirada del permís fan referència tant a conductors gironins com a estrangers amb autorització per residir a la demarcació i que ja disposen del NIE. De totes maneres, segons precisa Padial, el gruix de retirades de carnet fa referència al primer dels dos grups anteriors.
 
La delegació de Trànsit de l'Estat rep la notificació de les sancions des del Servei Català de Trànsit (SCT), en cas que les infraccions es cometin en vies interurbanes. Si la retirada de punts fa referència a una infracció comesa a dins del municipi, és l'Ajuntament (mitjançant la Policia Local en alguns casos), la Diputació, els consells comarcals o el mateix SCT qui ho comuniquen.
 
Per exemple, a Girona, dins el primer grup hi ha els consistoris de Girona, Figueres, Blanes o Ripoll. En el cas de la Diputació, municipis com Salt, Palafrugell, la Bisbal d'Empordà, Torroella de Montgrí o Sarrià de Ter tenen delegada aquesta competència. I, a la demarcació, el Consell Comarcal de la Selva és qui també comunica les sancions comeses en diferents municipis de la comarca a la DGT.
 
Mesura efectiva
 
La cap provincial de Trànsit també ha indicat que, durant aquests dos anys, la mesura del carnet per punts s'ha revelat efectiva. 'És efectiu perquè ara, molts conductors pensen que si corren molt o condueixen després de beure, tenen por de perdre els punts del carnet; a més, també cal tenir en compte que s'ha reduït el número d'accidents', ha explicat.
 
Els conductors que han perdut tots els crèdits del carnet estan obligats a fer un curs específic (del qual a Girona s'ha delegat la competència al RACC) i sotmetre's a un nou examen. 'Les 30 preguntes que es facin en aquest correspondran amb el perfil que determini el centre que realitza el curs', indica Padial.
 
Redundar en eficàcia
 
La cap provincial de Trànsit a Girona també ha explicat que la DGT està estudiant 'fer una reforma del procediment' perquè la pèrdua de punts es comuniqui 'al més aviat possible'. I és que, entre que els afectats reben la notificació i fins que es fa efectiva la retirada, poden passar diversos mesos.
 
'Indiscutiblement cal agilitzar-ho, perquè l'agilitat redundaria en l'eficàcia de la mesura', ha afirmat Padial. De totes maneres, la cap provincial també ha indicat que això no anirà en detriment 'que es porti a terme el procediment adequat; és a dir, que no hi hagi una minva de les garanties legals per poder recórrer'.