Àfrica protagonitza el festival de Músiques Religioses i del Món

Àfrica és la protagonista de la desena edició del Festival de Músiques Religioses i del Món que es farà a Girona del 26 de juny al 12 de juliol.

Publicat el 02 de maig de 2009 a les 15:45
 
 Artistes de diferents punts del continent com Khaled, ídol al Magreb, la cantant de Mali Rokia Traoré i la música i dansa de la família Zawore de Tanzània actuaran enguany al festival, que també ha programat una activitat paral·lela sota el nom 'Les veus d'Àfrica' que pretén ser un espai de reflexió on artistes, organitzacions i ciutadans parlin sobre els reptes d'Àfrica i la vinculació amb Catalunya. Altres noms com Miguel Poveda (flamenc), Jordi Savall (viola de gamba) o Cantus Cölln (música clàssica) també passaran pel festival.
   
Els programadors del festival, David Ibàñez i Víctor Garcia, han definit amb dues paraules la línia vertebradora del festival: curiositat i Àfrica. La primera, la curiositat que volen despertar en els espectadors per descobrir repertoris nous i Àfrica perquè, enguany, el festival dedica una mirada als artistes d'un continent tan proper geogràficament i cada vegada més culturalment, ja que moltes persones de l'Àfrica viuen a Catalunya.
 
En aquesta desena edició, s'han programat 18 concerts que inclou quatre estrenes a l'Estat, dues estrenes absolutes, tres programes per encàrrec i tres produccions pròpies. Una d'aquestes és la que protagonitzen el pianista cubà Omar Sosa i la Jove Orquestra Athenea (9 juliol), amb un espectacle titulat 'Oda africana', molt en la línia del festival d'aquest any.
 
En l'òrbita de la música africana, Khaled (5 juliol), considerat el 'rei del raï' (música popular magrebina) serà un dels artistes que més interès pot despertar tant entre la comunitat magrebina com també entre els gironins que vulguin descobrir un nou tipus de música, ha justificat David Ibáñez. També es deixarà escoltar la cantant Rokia Traoré (7 de juliol), de Mali, que presenta el disc Tchamantché, que vol dir 'equilibri'. Segons ha explicat el programador, aquesta artista promou l'evolució de la seva terra però no vol 'substituir velles esclavituds per altres de noves', com pot ser el lligam al món occidental.
 
A banda del tradicional espai de les escales de la Catedral, també es veuran concerts als Jardins de la Francesa, la capella de Sant Nicolau, la plaça dels Jurats, el Claustre de la Catedral i, com a novetat, s'incorpora l'Auditori de Girona. Aquest serà l'escenari on arrencarà el festival, el 26 de juny, amb l'actuació del cantaor Miguel Poveda, considerada una de les millors veus del flamenc i que, tot i ser de Badalona, fa quatre anys que no actua a Girona i a Catalunya no canta des del gener.
 
Altres veus de la mediterrània que es podran sentir durant el festival són la grega Aleftheria Arvanitaki (2 de juliol) en una actuació que s'acosta a sons flamenc, en un treball produït per Javier Limón; les polifonies sacres de Còrsega del grup Tempvs Fvgit (28 de juny) i Burhan Oçal & Istanbul Oriental Ensemble (10 de juliol), que duran a les escales de la Catedral la tradició dels músics gitanos de Turquia.
 
Al compàs de la música clàssica
 
Novament, el capítol de música clàssica té un protagonisme important. El primer concert d'aquest gènere és el 27 de juny, amb Ricercar Consort, que interpretarà una obra acabada de descobrir de Johann Sebastian Bach, que ha estat durant tres segles adormida a la Biblioteca de la Duquesa Anna Amàlia de Weiman i que s'estrena a l'Estat des de Girona.
 
Un any més, s'ha programat l'activitat del concert d'orgue a mans de Lorenzo Ghielmi que farà sonar l'orgue de la Catedral, en un espectacle gratuït (2 de juliol). Una altra producció pròpia del festival és el concert que oferiran els Cors de la ciutat de Girona, a l'Auditori, el 3 de juliol amb una interpretació del Rèquiem de Gabriel Fauré. El Trio Kandinsky també actuarà el 5 de juliol, Jordi Savall farà sonar la seva viola de gamba el 8 de juliol, a l'espai únic del Claustre de la Catedral i el concert que clourà el festival serà el de Catus Cölln, una de les millors formacions vocals del món.
 
Col·laboració amb el Bòlit
 
Com a novetat d'enguany, el festival ha iniciat una col·laboració amb el Centre d'Art Contemporani de Girona, El Bòlit, que permetrà que un dels artistes més reconeguts del món en l'art del video, Bill Viola, farà una videoinstal•lació a la Capella de Sant Nicolau. A més d'aquesta exposició, anomenada Nits fosques de l'Ànima, el 30 de juny, Diego Ares, al clavicèmbal, farà una 'diàleg' amb el videoart de Bill Viola.
 
El cartell d'aquest any, de fet, és una imatge extreta del vídeo de Viola anomenat The Messenger.
 
Les entrades del festival es poden començar a comprar a les guixetes de l'Auditori i el Teatre Municipal des del 19 de maig. També, com a novetat, el festival ofereix l'opció de 'fer-se amic del festival' i poder rebre així descomptes, entrades gratuïtes o poder col·laborar com a voluntari als concerts.