Alt risc d'incendi a la Costa Brava Sud i l'Ardenya

La Costa Brava sud i el massís de l'Ardenya-Cadiretes, dins un triangle imaginari format per les poblacions de Platja d'Aro, Llagostera i Lloret de Mar, concentren actualment les zones amb més risc d'incendi forestal a les comarques gironines.

Publicat el 13 de juny de 2009 a les 18:25

'On estem tenint la sequera acumulada més important, dins el que s'ha de considerar una primavera humida, és a la zona del litoral de la Selva i el Baix Empordà', ha confirmat el sotsinspector del cos de Bombers de Girona, Edgar Nebot. 'És on ha plogut menys en les darreres setmanes i on ja s'observen els primers símptomes d'estrès de la vegetació', ha puntualitzat Nebot, que ha estat l'encarregat de dirigir una jornada de formació als Aiguamolls de l'Empordà.

La jornada, que s'ha celebrat durant tot el matí a la seu del Parc Natural, s'ha distribuït en un conjunt de classes teòriques i pràctiques destinades als responsables del servei de vigilància i prevenció dels espais naturals gironins que, per la seva naturalesa, tenen un risc d'incendi més alt. Enguany, 37 efectius -35 vigilants i dos operadors de ràdio- amb l'ajuda d'11 vehicles seran els encarregats de vigilar 'in situ' els sis espais naturals de la demarcació: Cap de Creus, Salines-Bassegoda, Montgrí, l'Albera, Gavarres i Ardenya-Cadiretes. 'Hem anat incrementant les dotacions en els darrers anys i es complementen perfectament amb Bombers i Agents Rurals', ha comentat el diputat de Medi Ambient, Josep Maria Rufí.

Donada la primavera excepcionalment plujosa, l'entrada en funcionament d'aquest servei de prevenció d'incendis als espais naturals s'ha retardat quinze dies. 'Començàvem a treballar el 15 de juny i aquest 2009 ho farem a partir de l'1 de juliol i fins al 30 de setembre', ha comentat Rufí, que no ha volgut aventurar si es preveu una temporada especialment difícil. 'El que sí que sabem és que hi ha molta massa forestal i, en funció de com vagi l'estiu, a finals d'agost podríem tenir força problemes', ha assenyalat el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona. 'Però això depèn de la meteorologia, del règim de pluges i del civisme de la gent, com sempre', ha puntualitzat Rufí.

Precisament, inculcar el civisme serà una de les funcions bàsiques d'aquests 37 vigilants dels espais naturals gironins, a més de controlar els possibles indicis de generació d'incendis durant les seves patrulles per rutes forestals acordades amb el cos d'Agents Rurals, els Bombers i els responsables de gestió de l'Espai natural. 'En espais naturals fortament humanitzats com els de les comarques gironines és molt important l'actitud de la gent i fer respectar les indicacions en funció del risc i dels estats d'alerta', ha afirmat el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, que finança amb 235.000 euros aquest projecte de vigilància.

'Prèviament, ja s'han invertit més de 2 MEUR en les tasques de neteja forestal, 500.000 dels quals especialment dedicats a reparar els danys als boscos afectats pel temporal de neu', ha explicat Rufí, que ha finalitzat parlant de l'impuls 'necessari' d'actuacions com el manteniment de camins estratègics, la partida d'ajudes a les ADF o l'ompliment periòdic dels dipòsits d'aigua destinats als Bombers.