Alt seguiment de la vaga de la construcció a Girona

Publicat el 15 de març de 2008 a les 11:37
 
Un total de 30.000 treballadors estaven cridats a la vaga per demanar que es desencalli la negociació del conveni col·lectiu que ja han aprovat totes les demarcacions catalanes menys Girona, on els empresaris es neguen a pagar als treballadors un increment salarial respecte el valor de l'IPC anual. La vaga ha transcorregut sense incidents remarcables, tot i que els sindicats han denunciat que s'han trobat un cordó policial que els impedia entrar a les obres del futur edifici de la Generalitat a Girona (l'antic hospital Santa Caterina) i a obres de la universitat i també policies secretes que lluïen el distintiu dels sindicats. 'No entenem aquests comportaments, que són propis d'altres èpoques passades', ha lamentat el secretari general de la Construcció a Catalunya de CCOO, Miguel Peláez.
 
Els sindicats també han explicat que hi ha treballadors immigrants que no han secundat l'aturada perquè els empresaris els han amenaçat amb fer-los fora si no anaven a treballar. També s'han trobat que en algunes obres hi havia treballadors sense papers.
 
Els sindicats han estat clars. La vaga d'aquest divendres és una missatge pels empresaris, perquè es decideixin a asseure's i signar el conveni col·lectiu del sector, suspès fa nou mesos, amb els increments salarials que demanen els treballadors i que la resta de Catalunya ja ha acordat. Peláez ha explicat que el pròxim dimarts 25 de març telefonaran als portaveus dels empresaris de la construcció de Girona per demanar-los una nova reunió i poder evitar així que els treballadors facin dues jornades més de vaga que tenen programades pels dies 3 i 4 d'abril. 'Nosaltres sempre tenim la voluntat de negociar i estem convençuts que podrem signar el conveni', ha indicat.
 
El què xoca més als representants sindicals és la 'tossuderia' dels empresaris gironins. 'Viuen en mentalitat d'autarquia quan el sector de la construcció també està globalitzat', ha indicat Peláez que ha dit que no és just que entre un treballador de Blanes i un de Tordera, ja dins la demarcació de Barcelona, hi hagi una diferència de 3.000 euros anuals en el seu sou.
 
Els sindicats han explicat que estan parades les obres 'més emblemàtiques' de la demarcació com les de la nova seu de la Generalitat a Girona, el túnel del Pertús, els treballs del TGV o el desdoblament de la carretera C-31 entre Vidreres i Platja d'Aro. Així mateix, han assenyalat que les empreses més significatives del sector estan avui parades.
 
'Contrapiquets policials'
 
Els representants dels sindicats s'han mostrat molt sorpresos per l'actitud dels Mossos d'Esquadra i han dit que faran arribar el seu malestar fins a la conselleria d'Interior. 'Som sindicalistes, que respectem els drets constitucionals, i no delinqüents', ha declarat Peláez que ha afirmat que en la seva trajectòria al capdavant del sindicat no s'havia trobat mai amb una situació com la d'aquest divendres.
 
Peláez ha relatat que els mossos els han impedit l'accés a dues obres de la ciutat (a la Universitat i l'antic Santa Caterina) per informar als pocs treballadors que hi havia a primera hora del matí. A més, han detectat entre les persones del sindicat que feien de piquet informatiu, policies de paisà que lluïen enganxines dels sindicats.