Govern i oposició han aprovat aquest dimarts per unanimitat els pressupostos de la Diputació de Girona per al 2010, que estaran dotats amb 117, 753 milions d'euros, dels quals 113,318 aniran destinats a la corporació, el que representa una retallada de 29,4 milions d'euros en relació amb l'exercici anterior. Aquests pressupostos s'emmarquen en el context de crisi econòmic, que ha fet reduir en un 20,7% els recursos que l'Estat li transferirà, i pretenen donar resposta a les necessitats dels 221 municipis de la demarcació. CiU, a l'oposició, hi ha votat a favor en un exercici de 'responsabilitat' i en considerar que recollia les seves peticions.
La Diputació de Girona tampoc s''escapa' de la crisi, segons paraules del seu president, Enric Vilert, que ha començat la seva intervenció recordant que l'Estat transferirà un 20,7% menys a la Diputació respecte l'any passat. Amb un pressupost general consolidat de 117,753 milions d'euros, la seva capacitat de despesa i inversió es reduirà en un 19,5% amb la retallada de 29,4 milions d'euros que el pressupost ha patit respecte el de l'any 2009.
Malgrat tot, el consistori ha fet un 'esforç' per respondre a les necessitats dels ajuntaments, ciutadans i entitats, i per això les seves prioritats passen per mantenir els ajuts directes als ajuntaments, les polítiques socials i d'habitatge i incrementar la dotació de recursos tècnics i humans propis per assessorar i donar serveis directes als consistoris per estalviar-los costos ordinaris i de funcionament. Vilert també s'ha compromès a ser 'més rigorosos' en el compliment de terminis i millorar l'execució del pressupost.
La seva vicepresidenta, M. Teresa Ferrés, ha apuntat que mai en la història d'aquesta institució s'havia viscut una retallada tan important d'ingressos, i el nivell actual és similar a quatre anys enrere, un fet inèdit en els últims trenta anys.
La vicepresidenta de la Diputació, M. Teresa Ferrés; el president Enric Vilert i el portaveu de CiU, Jaume Torramadé. Foto: Pere Duran / DDGi
L'oposició, a favor
El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, ha expressat el suport de la seva formació als pressupostos, que 'no és passiu' sinó 'actiu', ja que consideren que n'han estat partícips. 'Lo més fàcil i còmode hauria estat votar-hi en contra', ha dit, però en un exercici de 'responsabilitat' i tenint en compte que aquests pressupostos recullen les seves demandes, el seu vot és a favor. El diputat ha valorat en 'empat' els esforços que hi han destinat oposició i govern i ha dit que la Diputació de Girona dóna exemple d''unitat' en temps difícils.
Entre les coses que consideren que s'han fet bé, ha destacat que el nivell d'endeutament de la corporació sigui 'exactament el mateix' que en els últims 7 anys, amb 14,7 milions d'euros, mentre que l'any 2009 era de 26 milions d'euros.
El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, durant la seva intervenció. Foto: Lourdes Casademont / ACN
Les principals partides
Pel que fa a les despeses per àrees (d'un total de 113,217 milions d'euros), la principal partida continua essent cooperació municipal, amb el 26,5% (30 milions); Règim Intern i Hisenda, amb el 21,6% (24,4 milions d'euros); Òrgans de Govern amb 16,7% (18,9 milions); Acció Territorial 16,3% (18,4 milions), Cultura i Acció Social, amb 15,9 milions (un 14,1%) i Promoció Econòmica i Noves Tecnologies amb 5,4 milions (4,8%).
En relació al funcionaments dels organismes autònoms, l'únic que ha vist augmentar la seva partida és l'organisme Xaloc, que passa de 6,2 milions d'euros a 7,01 milions d'euros. La resta veuen retallats els seus pressupostos. És el cas de Dipsalut, amb més de 9 milions d'euros (enfront els 11,065 del pressupost anterior); el Conservatori de Música Isaac Albéniz, amb 2,5 milions enfront els 2,6 milions d'euros de l'anterior exercici; el Patronat Francesc Eiximenis, amb 2 milions menys que l'anterior i un total de 133,5 milions d'euros i la Societat Mercantil SEMEGA SAP, que passa dels 1,6 milions d'euros de l'anterior exercici a 1,37.
A retornar 23 MEUR a l'Estat a partir del 2011
El diputat d'Hisenda, Ramon Romaguera, ha assenyalat que l'any 2009 ha estat un punt d''inflacció' en tendència creixent dels pressupostos des de l'any 2004 i que aquesta devallada continarà en els pròxims tres anys amb un probable 'estancament'. En aquest sentit, ha apuntat també que la Diputació de Girona haurà d'afrontar un 'handicap', com és el retorn a l'Estat d'uns 23 milions d'euros a partir del 2011 i fins al 2015 en 48 mensualitats. Això es deu al fet que l'Estat va estimar de forma 'sobredimensionada' els ingressos tributaris procedents de l'IVA, IRPF i impostos especials, que amb la crisi econòmica han estat molt menors.
Enmig de la incertesa econòmica dels pròxims anys, també hi ha alguna previsió favorable com és l'augment de les recaptacions en conceptes com ara l'IVA, que a partir de mitjans de l'any 2010 s'incrementarà o l'eliminació dels 400 euros, entre les mesures de política fiscal que es retiraran.