Augmenten les peticions de prestacions d'urgència als serveis socials

Publicat el 05 de maig de 2009 a les 22:02



La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha explicat que el perfil ha canviat i que, des de fa un temps, estan veient com persones que 'mai' havien hagut de recórrer als serveis socials ho fan perquè 'no poden fer front a les necessitats bàsiques'. Es tracta de ciutadans que han vist com el seu nivell de vida 'canviava radicalment' perquè s'han quedat a l'atur i que necessiten suport puntual per comprar aliments, pagar els rebuts o el lloguer de la casa.

'Són persones que no poden pagar el rebut de la llum, el gas o l'aigua o que no tenen prou diners per comprar aliments', ha detallat Capdevila que posa de relleu que són persones que s'han tornat 'vulnerables' arran de la crisi econòmica que ha fet disminuir els ingressos familiars. Capdevila ha explicat que aquest escenari es produeix precisament quan també han disminuït els ingressos del Govern i dels ajuntaments i, per tant, és més difícil destinar-hi recursos.

La consellera, que aquest dimarts ha pronunciat la conferència 'El sistema català de serveis socials davant la crisi' a Tribuna de Girona, ha refermat el compromís del Govern per fer front a aquesta situació. Així, ha detallat que la inversió a les comarques gironines en Acció Social aquest 2009 serà de 7 MEUR (milions d'euros), un 35% més que l'any anterior, en obres i equipaments. D'aquest diners, 4,9 milions aniran destinats a la xarxa d'atenció a persones amb dependència.

En l'àrea de serveis socials bàsics, Capdevila ha explicat que durant el 2008 van destinar 17 MEUR a les comarques gironines i ha assegurat que enguany incrementarà un 8% per fer front a l'augment de persones que han de recórrer a aquest servei.

Una altra de les tendències preocupants que s'han revelat darrerament i a les quals Acció Social vol posar-hi fre és la manca d'emancipació juvenil. A les comarques gironines se situa en el 50%, 5 punts més que la mitjana catalana. Però Capdevila ha explicat que tot i que els joves gironins siguin els que més fàcilment s'independitzen també són els que deixen abans els estudis. Això pot derivar, segons la consellera, en un increment de la incertesa laboral que freni la possibilitat d'emancipació.

Per aquest motiu, Capdevila ha posat sobre la taula la formació tant dels joves com dels treballadors per fer front a la crisi. A més, creu que la crisi econòmica ha de servir per fer un canvi en l'estructura socioeconòmica catalana i que es basi en sectors amb valor afegit. En aquest sentit, s'ha mostrat convençuda que els serveis socials són una de les apostes per crear llocs de feina i afirma que farà possible la creació de 9.000 llocs de treball al país durant el 2009.

Treballar amb persones amb dependència com a cuidadors o professionalitzar el tercer sector són alguns dels objectius. A les comarques gironines les places de centres de dia han crescut un 700% entre el 2005 i el 2008. Igualment, el nombre d'usuaris dels centres de dia d'atenció especialitzada per a persones amb discapacitat ha augmentat un 49%.