
El número de treballadors gironins afectats per un expedient de regulació d'ocupació (ERO) s'ha reduït a la meitat al llarg del 2010. En total, l'any passat els ERO van afectar 3.233 persones a la demarcació, mentre que al 2009 els afectats van ser 6.976. L'estadística anual també permet veure, segons explica la secretària general de la UGT a Girona Dolors Bassa, que els ERO van afectar més les pimes que no pas la gran indústria. De fet, això s'explica perquè, tot i que els treballadors afectats van baixar més d'un 50%, el número d'ERO presentats va incrementar-se (passant dels 264 del 2009 als 328 de l'any passat). Entre els sectors que més van patir la crisi hi ha la construcció i els serveis.
Al llarg de tot l'any passat, es van presentar 328 ERO arreu de les comarques gironines, segons recull l'estadística elaborada pel sindicat UGT. La majoria d'aquests expedients (248) es referien a suspensions temporals de contractes, seguits dels de reducció de jornada (50) i dels d'extinció de contracte; és a dir, els acomiadaments (30).
L'any passat, la construcció i els serveis gironins van ser els sectors que més ERO van presentar, passant per davant de la indústria. 'El 2009, per contra, el 75% dels expedients que van entrar a registre feien referència al sector secundari', concreta Dolors Bassa.
En total, el número d'expedients presentats arreu de les comarques gironines el 2010 es va incrementar un 24% respecte el 2009. Aquell any, es van registrar 264 ERO arreu de la demarcació (153 de suspensió, 65 de reducció i 46 d'extinció).
'L'any 2010, però, ens hem trobat amb sectors, com ara el de la seguretat privada, que mai abans havien presentat expedients i que ara sí ho han fet', concreta Dolors Bassa. A més, l'augment d'ERO també ve motivat, en part, per la veda que va portar a terme la flota pesquera d'arrossegament l'hivern passat.
Tot i aquest constant degoteig d'expedients, però, el cert és que el número de treballadors afectats per aquests ERO es va reduir a més de la meitat respecte l'any anterior. Al 2009 hi va haver 6.976 persones que, d'una manera o una altra, van haver de reduir la seva jornada o deixar de treballar arran de la presentació d'un ERO. L'any passat, aquesta xifra va davallar fins a les 3.233 persones.
Canvi de tendència
Segons ressalta la secretària general de la UGT, Dolors Bassa, aquests números són el reflex d'un canvi de tendència. 'Això ens indica que, durant els primers anys de la crisi, aquelles empreses que presentaven ERO eren, sobretot, les grans indústries; ara, ja s'ha passat a les empreses més petites', concreta Bassa.
De fet, l'estadística no fa res més que reflexar de quina manera la situació econòmica colpeja el teixit productiu de la demarcació (format, en un elevat percentatge, per les pimes).
Dolors Bassa també explica que, de moment, no s'han fet realitat els temors del sindicat perquè molts ERO temporals passessin a ser d'extinció a mesura que avancés la crisi. 'Això vol dir que aquelles empreses que, en un primer moment van fer un expedient de suspensió per prevenir el que pogués passar, han pogut reconvertir la seva situació o bé evitar fer acomiadaments', ha declarat la secretària sindical.
De totes maneres, tot i 'l'espurna d'esperança' que suposa la reducció d'ERO a la indústria, Dolors Bassa matisa que, en cap cas, el clima econòmic és bo. 'La veritat és que tampoc es veu que la situació hagi repuntat massa', conclou la secretària sindical.