Dolors Coma i Julià, membre de la coral des dels inicis, ha aconseguit plasmar la història de la Coral Josep Ruhí en un llibre de 120 pàgines.
Ja existia un cor parroquial de nens quan mossèn Joan Sarola va proposar a Jaume Banet que creés un cor parroquial integrat per adults. Aquest cor, però, va durar ben poc, del 1987 al 1988.
En Jaume Banet (1927-2007), però, amb tossuderia va aconseguir ben aviat una colla de cantaires disposats a crear la Coral Josep Ruhí de Bescanó, que, el desembre del 1990, feien el seu debut a lesglésia dEstanyol, acompanyant la missa que es va fer per la Festa Major en honor al patró del poble, Sant Andreu.
Així comença la història que els relata Dolors Coma i Julià, membre de la Coral des del primer dia i que ha vist com aquesta s'anava transformant adaptant-se de mica en mica als nous temps. Al principi acompanyaven els actes religiosos, feien alguna audició, però de mica en mica els assajos a lesglésia de lAssumpta de Bescanó anaven formant aquests cantaires. Per aquest motiu, ben aviat, es van atrevir a fer un concert sencer, això passava el dia de Sant Esteve, el 26 de desembre de 1991, van poder fer el seu primer concert, i lescenari triat va ser lesglésia de Sant Llorenç. Aquest lloc encara avui dia acull aquest tradicional concert, on es pot gaudir de la professionalitat de la coral, de la interpretació de joves instrumentistes i de les veus infantils, que seran problablement el relleu generacional. Aquest escenari i dia és precisament el lloc escollit per fer la presentació del llibre.
Aquest grup, de mica en mica, va anar obrint-se a altres escenaris de pobles veïns, coneixent altres corals, tocant a llocs cada vegada més llunyans i esdevenint uns grans intèrprets del cant. Ara, ja amb quasi 20 anys de bagatge, aquesta coral segueix cantant, organitzant trobades i concerts i participant activament en els programes culturals del municipi.
Dolors Coma i Julià dedica el llibre Cants i rialles de la Coral Josep Ruhí a en Jaume Banet, i ho fa amb aquestes paraules: «La persona que va desvetllar en mi el saber fruir de la música. Amb ell vaig descobrir i estimar el cant coral fins al punt que ha esdevingut una necessitat en la meva vida. Estic segura que ell és el que més hauria gaudit amb lelaboració daquesta obra. És el meu petit homenatge a en Jaume, que, tot i no estar entre nosaltres, segueix ben viu en el nostre record.»
L'autora dedica un capítol a Jaume Banet que va morir fa poc més d'un any. Ens relata com en Jaume s'inicia a la música a través del fiscorn, i acaba agafant les regnes de la coral sense complexes, aquest actitut permet als membres de la coral anar adquirint la formació adequada. Jaume Banet a part de les seves facetes d'instrumentista i director també va destacar en els composicions on entre altres peces n'hi ha dues de dedicades al poble que el va acollir Dilecte Bescanó? i Una vila vora el Ter?, també va crear-ne una dedicada a la Coral Josep Ruhí, L'assaig?, que encara avui la Coral sencera s'emociona quan l'interpreten.
Moments dalegria, anècdotes, nervis, aniversaris, però també moments de pena i sofriment per la mort dalguns membres de la coral. Lautora ens relata amb el cor encongit el que va suposar la malaltia i la mort del seu director, Jaume Banet, a la primavera del 2007.
L'últim capítol el dedica a la nova directora de la Coral, la Clara Banet, una pianista excellent que va haver d'agafar el relleu del seu pare arrel de la seva sobtada malaltia, una directora i instrumentista que ens ha sorprès a tots pels seus dots musicals i que demostra dia rera dia que té les mateixes aptituds que el su pare en la direcció coral.
En aquest llibre, editat per lAjuntament de Bescanó amb el suport de la Diputació de Girona, hi han collaborat Joan Masoliver en la fotografia i Eugènia Castellà (vídua de Jaume Banet) en el recull històric, el disseny i projecte gràfic ha anat a càrrec de Rosa Torrijos, de l'empresa Juglans Disseny d'Estanyol, la portada ha estat obra de la fotògrafa Ester Rubirola, tots ells veïns del municipi bescanoní.
Bescanó cada dia més sostenible
L'Ajuntament de Bescanó aposta cada vegada més per actuacions sostenibles com ara la neteja de les luminàries de les faroles, el canvi de llums del semàfors, l'increment de contenidors de reciclatge, facilitar als veïns la installació de recipients de compostatge, la difusió de bosses 100% compostables per a la compra o l'ús dels kits d'estalvi d'aigua.
Fa uns mesos els nois i noies de la Fundació Ramon Noguera s'encarregaven de la neteja de les llunimàries dels carrers. D'aquesta manera, a més de donar feina a aquest grup de joves, l'Ajuntament de Bescanó feia un pas més cap a la sostenibilitat, un cop netes aquestes lluminàries, les faroles fan més llum consumint el mateix.
Després, va tocar el torn conscienciar a la població de la importància del reciclatge, l'Ajuntament va fer un informe sobre els residus al municipi, que va donar a tots els habitants del municipi, on convidava als veïns a fer ús dels contenidors de reciclatge, de la deixalleria mòbil i feia una crida al civisme. Al mateix temps aquesta entitat installava més contenidors destinats a aquest fi.
A més, l'Ajuntament per tercer any consecutiu, convidada a collocar a les llars un recipient per fer compostatge casolà. També, aquesta primavera regalava kits d'estalvi d'aigua per ajudar a mitigar la sequera.
No fa masses dies, l'Ajuntament conscienciava a la població de l'ús indiscrimat de les bosses de plàstic, i regalava als botiguers i comerciants un total de 10.000 bosses totalment compostables perque aquests les donessin als seus clients.
Ara, toca el torn de substituir les bombetes dels semàfors per òptiques LED, fent així un important estalvi d'energia. Actualment els semàfors estan equipats amb làmpades d'incandescència o halògenes. Amb les noves òptiques de tecnologia LED, el consum serà de fins a un 70% inferior a l'actual. A més de tenir un cost energètic més sostenible, la tecnologia LED permet millorar la seguretat en el trànsit, ja que es veuen millor a plena llum del dia que amb les bombetes convencionals.