Capdevila considera «desorbitada» la sentència que obliga a pagar quasi 1 MEUR a uns pares per separar-los del seu fill

Publicat el 12 de juny de 2010 a les 17:04
La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, durant la inauguració de la reforma del centre d'acollida La Misericòrdia de Girona Foto: Irene Ramentol / ACN

La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, considera 'desorbitada' la sentència del TSJC que condemna la Generalitat a indemnitzar amb 980.000 euros uns pares gironins per haver-los separat del seu fill. Capdevila ha assegurat que el Departament 'sempre' ha treballat per retornar els nens a la família biològica. La consellera ha explicat que recorreran la sentència perquè consideren que 'ha de prevaldre el benestar de l'infant'. Capdevila s'ha mostrat convençuda que no s'ha de modificar cap reglament i ha explicat que, amb la nova llei d'infància, els pares que hagin estat separats dels seus fills tindran un any per demostrar que poden tutelar-los, uns terminis que fins ara estaven fixats.

La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, ha afirmat que considera 'desorbitada' la sentència del TSJC que obliga la Generalitat a pagar 980.000 euros a uns pares gironins per separar-los del seu fill. Els fets es remunten a l'any 2000, quan la parella –aleshores toxicòmana- van tenir un fill, que va ingressar un centre d'adopció ja que els seus pares no se'n podien fer càrrec. Posteriorment, un cop es van desintoxicar, la Generalitat no els va tornar el seu fill i actualment ja no en poden recuperar la custòdia.

Capdevila ha explicat que el Departament recorrerà la sentència perquè vol posar de manifest que 'el més important és el benestar de l'infant'. 'El que reclamen els pares són danys i perjudicis per haver-los separat dels seus fills', ha dit la consellera. 'Jo em pregunto com quantifiquem els danys i perjudicis que els suposa als nens que -involuntàriament- han d'ingressar en centres d'acollida perquè els seus pares no se'n poden fer càrrec', ha afegit la consellera d'Acció Social.

Capdevila ha assegurat que, des que governa el tripartit, sempre s'ha intentat que els nens retornin a les seves famílies biològiques i que només en els casos en què es demostra que els pares no estan capacitats es procedeix a la preadopció.

La consellera creu que amb la nova llei de la infància aquests problemes quedaran resolts. 'La nova llei estableix un límit d'un any perquè els pares demostrin que poden encarregar-se dels seus fills', ha afirmat. Fins ara, ha afegit Capdevila, 'el fet que no hi hagués establert aquest termini alentia molt els processos perquè els pares podien recórrer constantment les decisions que prenia l'administració'.

Rehabilitació del centre d'acollida La Misericòrdia

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha visitat aquest dissabte el resultat de les obres d'una part del centre d'acollida 'La Misericòrdia' de Girona, que atén nens que estan desemparats i que no viuen amb les famílies. Durant prop de dos anys i mig, el centre ha remodelat la primera i la segona planta de la part principal de l'edifici i el soterrani. En total, més de tres mil metres quadrats han estat afectats pels treballs de rehabilitació, que han sumat un cost final de 8 MEUR. Aquesta part acabada però no és la única que es rehabilitarà. Aquest darrer semestre de 2010 començaran les obres de la segona fase, que deixaran la resta dels espais condicionats perquè els nens puguin rebre una bona atenció en el centre.

Cinc places més a Girona per als CRAEs

La consellera d'Acció Social ha explicat que per aquest 2010 hi ha previstes dues actuacions més a comarques gironines en centres residencials. Es tracta del CRAE de Salt (Gironès), on es preveu augmentar en quatre el nombre de places per arribar a tenir-ne 24 de disponibles. També a comarques gironines, Capdevila ha explicat que el Departament té previst traslladar el CRAE Abril cap al CRAE Seonne a Girona, per tal de guanyar una nova plaça. Segons la consellera, la creació d'aquestes quatre places tindran un cost d'uns 230.000 euros.

Disminueixen un 28% les adopcions internacionals

Segons dades del Departament, l'adopció internacional ha disminuït un 28% a les comarques gironines respecte l'any 2008. Un fet que la consellera atribueix a l'increment de requisits que consideren indispensables per tal d'iniciar el procés d'adopció a països estrangers com la Xina. A l'altra cara de la moneda hi ha l'adopció de nens de Catalunya i de la resta de l'Estat que, des de 2008, ha augmentat en un 32%.

Pel que fa al nombre de nens tutelats a les comarques gironines, actualment hi ha 739 infants. D'aquests nens, un total de 347 reben atenció de la seva pròpia família biològica. Una dada que suposa un percentatge del 47%, gairebé la meitat del nombre total d'infants tutelats. La resta de nens viuen en centres o bé en famílies que els han acollit.