Aquest projecte respon a la necessitat de formar i orientar aquestes dones per poder facilitar la seva incorporació a una ocupació, per una banda, i també a la necessitat de donar resposta a les demandes concretes del mercat laboral derivades de la Llei de la Dependència i dAtenció a les Persones.
De fet, el sector del Servei Domèstic i dAtenció a les Famílies, és una important font docupació per a dones que desitgen incorporar-se al mercat laboral. La importància daquest sector i el seu pes a la nostra societat ha anat augmentant per la transformació i composició social de les llars catalanes, lenvelliment demogràfic, la incorporació progressiva de la dona al mercat laboral, la manca de suficients serveis públics per la conciliació amb la vida familiar i laboral i la forta presència migratòria. Tots aquests canvis fan que aquest, sigui un sector que dona resposta clara a les necessitats socials creixents de tenir cura de les persones (grans, malalts, infants...) i que no sempre el sector públic cobreix. Molt vinculades a aquestes necessitats socials imprescindibles hi ha les exigències datenció amb laplicació de la Llei de la Dependència. Al mateix temps que sha convertit en el principal sector per les dones estrangeres sense permís com a via bàsica dinserció laboral i la seva porta dentrada per a la seva possible regularització.
El projecte DOMIA es concreta amb la participació de les dones en un curs dAuxiliar dAjuda a Domicili, un Servei dIntermediació i de Borsa de Treball per a famílies particulars i empreses daquest sector dactivitat, amb la finalitat dinformar, assessorar, orientar i facilitar el contacte entre les famílies ocupadores o empreses i les dones que han realitzat el curs per assolir insercions de qualitat al mercat laboral. També es desenvoluparan accions de sensibilització a les empreses del sector per a incentivar la contractació daquestes dones vinculant la seva contractació al curs de formació específic en funció de la demanda del mercat laboral i de les empreses.
DOMIA planteja una metodologia participativa per garantir el treball en xarxa i evitar mesures puntuals mancades de perspectiva. Càritas no vol crear una acció aïllada en els diferents municipis on intervé i per això desenvoluparà accions per assegurar limpacte conjunt del projecte vinculant-lo a entitats públiques i privades del territori: CAPs, Centres de Formació Ocupacional, Serveis Socials dAtenció Primària (SSAP).... De fet, el curs de formació limparteix SERSA SCCL, una Cooperativa dIniciativa Social creada a Girona per a la prestació de Serveis Socials, com a entitat sòcia i collaboradora daquest projecte, a lespera de poder signar altres convenis de collaboració amb diferents entitats del territori, a mesura que el projecte es vagi desenvolupant.
El projecte DOMIA està finançat pel Departament de Treball, Direcció General dIgualtat dOportunitats, en la convocatoria de programes innovadors del Servei dOcupació de Catalunya.