
El músic i director Carles Santos és l'encarregat d'estrenar el festival Temporada Alta. Santos, molt polifacètic, es reconeix més músic que director i per aquest motiu avança que no hi ha una història darrere de la seva obra 'Chicha Montenegro Gallery', sinó que l'espectador ha d'anar a la sala per contemplar què passa a l'escenari i rebre'n els impulsos. Per a aquesta obra, Santos ha prescindit de dos elements bàsics fins ara en la seva manera de treballar: la música i el terra. Els quatre cantants protagonistes actuen 'a cappella' i, a més, ho fan penjats del sostre pràcticament tota l'obra. L'estrenà es farà el pròxim divendres 1 d'octubre al Teatre Municipal de Girona.
El director del festival Temporada Alta de Girona, Salvador Sunyer, ha estat contundent en la presentació de l'obra de Santos. 'És el millor artista del país, el que té una veu pròpia però ha tingut mala sort', ha manifestat Sunyer. Santos és valencià però no és profeta a la seva terra. El director del Lliure, Àlex Rigola, ha lamentat que el govern valencià no hagi apostat mai pel seu talent i que no s'hagi coproduït cap obra d'ell.
El festival Temporada Alta però ha volgut apostar per aquest polifacètic artista, músic de vocació però que cada vegada s'acosta més a les pràctiques teatrals. 'Fer més espectacles teatrals que musicals ha estat un encert per mi', ha reconegut el mateix director que se sent 'radical' amb aquesta obra.
Els elements que se disposen sobre l'escenari són pocs. Els quatre cantants pengen del sostre a través d'un complex muntatge de politges i arnesos. Canten 'a cappella', sense cap tipus d'acompanyament musical. Santos ha reconegut que 'força la contemplació' en aquesta obra i que busca que l'espectador senti 'tranquil·litat' quan veu el muntatge tot i que, segons reconeix, darrere l'escenari el ritme és frenètic.
Santos reconeix que no hi ha argument al darrere de l'obra sinó que es tracta d'un 'teatre visual i musical. Malgrat això, el director escriu en la sinopsi de presentació de l'obra que un grup de quatre amics es retroba per escriure textos sobre el personatge de Chicha Montenegro i fer una revisió passada del què han viscut. 'El motiu d'aquesta aventura humano-literària seria trobar una explicació a tot un passat compartit i, d'alguna manera, el desig de trobar un nou punt de partida per a, des d'aquí, projectar-se al futur', recull la presentació de l'obra.
El cantant Toni Comas fa 20 anys que treballa amb Santos. Per aquesta ocasió reconeix que és com si estrenessin el primer espectacle perquè el director els ha tret dos dels elements bàsics amb què anteriorment actuaven: el terra i la música. Santos ha justificat que l'obra 'sintetitza' l'art. 'M'agrada descobrir que l'art més pur sap treure allò que no és necessari', ha afirmat Santos que avança que a l'obra no hi ha grans 'solos' de veu ni grans frases sinó que les veus es mostren pures i sense música on recolzar-se.
'Chicha Montenegro Gallery' s'estrena el divendres 1 d'octubre al Teatre Municipal de Girona i tindrà un segon passi el dissabte vinent. Es tracta d'una coproducció del Canal-Centre d'Arts Escèniques de Girona i Salt i el Teatre Lliure. Després de l'estrena a Girona, es podrà veure durant dues setmanes al teatre de la capital catalana.