Veïns a l'oficina de Turisme de Platja d'Aro, abans d'omplir les sol·licituds de reclamació. Foto: Tania Tapia / ACN
Centenars de gironins afectats pel temporal han passat ja per les oficines de reclamacions que molts ajuntaments i consells comarcals han habilitat per facilitar als ciutadans la feixuga tasca de reclamar a les companyies elèctriques compensacions per tot el que han perdut estant fins a una setmana sense llum. La majoria han perdut tot el menjar que tenien a neveres i congeladors, a d'altres també se'ls ha fet malbé algun electrodomèstic i la pitjor part se l'han endut els empresaris que no han obert els negocis. Alguns ajuntament només informen els veïns i els ajuden a omplir formularis, d'altres, com Platja d'Aro, fins i tot s'encarreguen de fer arribar les reclamacions a la mateixa companyia.
Molts ajuntaments gironins van començar ja la setmana passada a obrir les seves dependències municipals –ja sigui el propi edifici del consistori o l'oficina de turisme, per exemple- per atendre les peticions dels seus veïns que volien saber com reclamar a les seves companyies elèctriques les pèrdues que el fet d'estar sense llum els estava ocasionant.
Els ajuntaments i consells comarcals no han dubtat en posar-se al costat dels seus veïns perquè tothom pugui reclamar. Per això, han redactat formularis tipus on els ciutadans, de manera senzilla, poden explicar quantes hores han estat sense subministrament elèctric i el valor econòmic d'allò que han perdut, com el menjar de la nevera i el congelador, sobretot. Els ciutadans també poden explicar quins serveis no han pogut fer servir –calefacció, aigua o vitroceràmica, entre d'altres- i tenen l'opció d'aportar factures i fotografies d'allò malmès.
Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Lloret de Mar o Tossa de Mar són alguns dels punts on els ciutadans es poden adreçar per omplir els formularis. Els consells comarcals del Gironès, la Selva i el Baix Empordà també desenvolupen la tasca d'assessorament i informació als ciutadans i, en el cas del de la Selva, els veïns de pobles que no disposen ni d'oficina d'atenció al consumidor ni d'oficines d'Endesa, poden descarregar-se el formulari de reclamació i el mateix consell comarcal s'encarrega després de fer-lo arribar a la companyia. Serà el mateix consell qui faci una mediació conjunta d'aquests veïns i l'elèctrica. De moment, ja ha rebut 125 sol·licituds de reclamació de veïns de tota la comarca.
A Palamós, des del dijous passat 150 particulars i empresaris s'han adreçat a l'espai habilitat per l'ajuntament per demanar informació i omplir les sol·licituds de reclamació des del passat dijous. A Tossa de Mar, personal de Fecsa-Endesa atén els veïns de manera provisional durant una setmana per recollir les queixes i reclamacions, ja que no hi ha oficines de la companyia.
A Sant Feliu de Guíxols, s'ha habilitat un espai a l'Oficina de Turisme per on han passat més de 140 persones des del dijous passat per omplir les seves sol·licituds. Un cop reben la informació, són els mateixos ciutadans que han de presentar la queixa davant la companyia Fecsa-Endesa.
A Platja d'Aro el nivell de denúncies també és alt. Una mitjana de cent persones ha passat per l'Oficina de Turisme per demanar informació i, fins i tot, a autoritzar l'ajuntament a representar-los davant la companyia. Aquest és el cas de la Verònica Sanz, que té una cafeteria a un dels punts més turístics de la localitat costanera i que ha hagut de tancar durant una setmana sencera. 'Ja havia fet la comanda de gelats per Setmana Santa i se m'han fet malbé tots, a més dels embotits i congelats', lamenta mentre reconeix que 'el més greu' no són les pèrdues econòmiques. 'En set dies s'han carregat el turisme, aquí en una zona on no hi ha fàbriques ni indústries, que només vivim del turisme', exclama indignada.
La Verònica també vol demanar explicacions a la companyia sobre com poden compensar-la de tenir tancat el negoci set dies i també reclamarà que se li expliqui perquè 'cauen quatre volves de neu i se'n va tot a la merda'. 'Això ens ha fet veure que estem amb el cul a l'aire en aquesta zona de la Costa Brava', ha explicat.
La Magda Claret té una casa als afores del municipi. Hi va haver de marxar durant el temporal perquè no podia aguantar la fred. Aquest matí ha anat a reclamar perquè calcula que ha perdut uns 200 euros amb el menjar que ha llençat. 'Som molta família i tinc el congelador ple per no baixar sempre a comprar, tot se m'ha fet malbé', lamenta mentre reconeix que no sap si la companyia els acabarà compensant. 'Alguna cosa han de fer perquè això que ha passat ha estat molt fort, no sé ni com explicar-ho', diu mentre remena la sol·licitud de reclamació que presentarà als treballadors de Fecsa-Endesa que durant quatre hores al matí també són a l'oficina per rebre personalment les reclamacions.
Altres persones que fan cua han patit també danys materials. 'A mi se m'ha espatllat la rentadora i la nevera amb les pujades i baixades de tensió', lamentava un veí, mentre una altra dona li explicava que havia hagut de llençar la mercaderia que tenia a dos congeladors grans. 'Sempre tinc moltes coses perquè a casa som molts i ens agrada congelar', lamentava.
En Joaquim Malagelida, de Platja d'Aro, mostra els rebuts de la llum que porta a l'Oficina de Turisme per poder omplir la sol·licitud de reclamació Foto: Tania Tapia / ACN
En Joaquim Malagelada diu que, a banda dels diners, ha patit per la seva mare, que té 90 anys i viu sola. 'Hem estat sense llum, aigua ni calefacció', recorda mentre es descriu com una persona tolerant. 'Jo no sóc un radical que surti al carrer a cridar però vinc a reclamar si més no perquè en quedi constància dels mals dies que hem passat', diu.