
L'empresa Ceres Roura de Figueres, fundada l'any 1912 per un capellà olotí, arriba aquest 2012 als cent anys amb un pla estratègic de negoci que passa per incrementar en un 15% la facturació, principalment amb l'exportació, en els pròxims tres anys i arribar així als 12 MEUR. Aquesta empresa familiar, dedicada a la fabricació i distribució d'espelmes de cera, està al capdavant de les ventes a l'estat espanyol i actualment exporta a 24 països de l'arc mediterrani i sud d'Europa. El seu objectius és fer-se un lloc en els països nòrdics. Actualment estan treballant en la substitució de les ceres minerals per les vegetals -soja i palma- per arribar a un producte més ecològic i de qualitat.
La seva és una història plena d'adversitats que han sabut superar amb "perseverança" i "afany de superació", segons ha explicat el seu director, Xavier Roura, que recorda que van estar a punt de tirar la tovallola l'any 1998, amb l'incendi que va arrasar la fàbrica que tenien a la marca de l'Ham. El suport dels mateixos treballadors, col·laboradors i proveïdors els va permetre continuar oferint el servei sense perdre cap client i al mateix temps en què es fabricava la nova nau, on es troben actualment. Van tirar de fabricants que els venien productes semiacabats que finalitzaven de forma manual a Figueres amb un centenar de treballadors en plantilla, fins que el 1999 van poder inaugurar les noves instal·lacions amb la compra de maquinària més moderna permetia produir de forma automatitzada el total de la producció d'alguns productes.
A partir d'aquí, es van obrir al que actualment són el seu principal client, les grans superfícies, amb les que, juntament amb l'hostaleria i la restauració concentren el 60% de les vendes. Actualment produeixen marca blanca per cadenes com ara Bon Preu, Mercadona o Eroski. El 20% restant de la producció va a botigues de jardí, floristeries i botiga especialitzada del regal i decoració.
Les vendes a l'exterior, factor clau per poder créixer
Ceres Roure ha tancat el 2011 amb una facturació de gairebé 9 MEUR. La previsió és que aquest any creixin un 6% però l'objectiu que s'han marcat en els pròxims tres anys és aconseguir augmentar la facturació en un 15% i poder arribar als 12 MEUR. El pla estratègic contempla l'exportació com a un dels factors clau, segons explica el responsable d'aquesta àrea, Miquel Roura, que assenyala que el mercat internacional és el que els ha de donar "un impuls" en el futur tenint en compte el context de crisi actual, que fa que el mercat espanyol estigui "molt saturat".
Després d'una incursió al mercat d'EUA que va acabar amb fallida, l'empresa va veure que era molt més segur apostar pel mercat europeu i reduir el risc de les vendes. Actualment, el nivell d'exportació és de l'ordre del 20% -un total de 24 països de l'arc mediterrani i del sud d'Europa, amb països com ara Xipre, Portugal, França, Itàlia, Grècia i Turquia entre els més importants. Des de fa quatre anys, han entrat també a l'Europa de l'Est, concretament a Eslovènia i Sèrbia, però tenen clar que el seu objectiu principal és fer-se un lloc al nord d'Europa, on hi ha el major consum d'aquest producte. Les coses, però, no seran fàcils, ja que són conscients que també hi ha molta competència i els preus són molt ajustats.
Un aranzel que grava les importacions d'espelmes xines
Un dels factors clau que han permès contrarestar un dels seus màxims competidors, la Xina, ha estat l'establiment des de fa dos anys a nivell d'Unió Europea d'un aranzel que grava totes les espelmes que s'importen a aquest país asiàtic. Ha estat una proposta de l'Associació Europea de Fabricants d'Espelmes, de la qual Miquel Roura n'és vicepresident, que va rebre el vist-i-plau de Brusel·les. Roura explica que va ser un procés "relativament fàcil" que ha permès que totes les espelmes que entren a Europa des de la Xina hagin de pagar un aranzel del 40%, una xifra que permet que el seu preu s'equipari amb la producció feta a Europa.
Competir amb aquest país ha estat "molt díficil", reconeix Roura, tot i que els ha anat a favor l'apostar per la qualitat i no pas el preu, com ha fet la Xina. Una espelma de menys qualitat és aquella que dura menys hores, fa més fum, té una flama inadequada i degota, aspectes que no es poden percebre a simple vista però que el client va aprenent amb el temps, assenyala.
L'aposta per matèries primeres ecològiques
La matèria prima de les espelmes és la parafina, un derivat del petroli cada cop més escàs i car, tal com passa amb tot el que estigui relacionat amb aquest combustible. És per això, que l'empresa està treballant amb la substitució de ceres minerals (parafines) a vegetals (soja i palma), que són més ecològiques i tenen una millor combustió, ja que no fan fum i el perfum s'aprecia encara millor. El problema que presenten és que són més difícils de manipular però l'empresa està decidida a fer un canvi "gradual". Actualment, ja es produeix un 25% de la producció i, segons els seus responsables, són els únics a nivell estatal.
Algunes xifres
Els productes de Ceres Roura van des d'espelmes perfumades, anti-moquits, decoratives, litúrgiques i productes complementaris que es fan a la fàbrica que l'empresa té al Polígon Industrial Firal de Figueres amb un total de 12.000 metres quadrats. Tenen una plantilla de 48 treballadors -alguns acumulen més de 35 anys a l'empresa- i també donen feina a persones amb discapacitat intel·lectuals de la Fundació Altem de Figueres i també a la Fundació d'Autisme Mas Casadevall de Serinyà (Pla de l'Estany). Ja són cinc les generacions de la família Roura que han passat per aquesta empresa.
Originàriament es va fundar a mans del capellà Sebastià Roura Casadevall (Olot 1876-Figueres 1918), amb la producció d'espelmes per la litúrgia i a dia d'avui encara dedica una part de la producció a aquest sector, essent el Monestir de Montserrat el seu màxim client amb la venda de més de 6 milions d'unitats d'espelmes (les que tenen el plàstic al voltant de color vermell i la més venuda de tots els productes). L'empresa produeix més de 2.500 tones d'espelmes l'any i té un catàleg amb més de 1.500 productes diferents.
Noves inversions
L'empresa acaba d'ampliar les seves instal·lacions amb una nova línia automàtica especialitzada en la producció d'espelmes ambientadores i vasos perfumats amb una inversió de 300.000 euros, que ha permès incrementar la capacitat de producció a 8.000 vasos per hora. Aquesta inversió se suma als 400.000 euros de capital invertit el 2011 en línies de producció.
Programa d'activitats per al centenari
Entre els actes que s'han programat per aquest 2012, en el marc de la celebració del seu centenari, hi ha l'obertura d'un museu on es podran veure els productes i elements que han acumulat durant aquests anys (juny); una encesa solidària d'espelmes coindicint amb l'apagada de llums el Dia Mundial del Medi Ambient (març), o una encesa d'espelmes per part de nens de les escoles de Figueres al Pati d'Armes del Castell de Sant Ferran com a acte destinat a la Marató de TV3 com a acte de cloenda.