Cinc universitats s'uneixen en un projecte transfronterer

L'objectiu és crear un pol de recerca i coneixement al sud d'Europa, i faran investigacions conjuntes en àmbits com el turisme, l'aigua, l'alimentació o la salut

Publicat el 05 d’octubre de 2010 a les 19:08
La presentació oficial del Pol de Recerca i Ensenyament Superior Pirineus-Mediterrani s'ha fet aquest dilluns a la facultat de Lletres de la Universitat de Girona Foto: Irene Ramentol / ACN

Cinc universitats han decidit sumar esforços en un projecte transfronterer per crear un pol de recerca i coneixement al sud d'Europa. La presentació oficial s'ha fet aquest dimarts a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Es tracta d'una iniciativa que té com a principal objectiu tirar endavant projectes de recerca conjunts en camps d'actuació com el turisme, l'aigua, l'alimentació o la salut. El pol de recerca i coneixement aplega una comunitat universitària de 80.000 estudiants i 3.300 professors i investigadors de les universitats de Girona, de Lleida, de les illes Balears i de Perpinyà, a banda de l'Observatori Oceanogràfic de Banyuls de la Marenda.

El passat mes de març les cinc universitats integrants d'aquest projecte van firmar el conveni per la creació del pol de recerca i coneixement transfronterer al sud d'Europa. Vuit mesos després, la iniciativa s'ha presentat oficialment a la facultat de Lletres de la Universitat de Girona.

Es tracta d'un projecte que té com a principal objectiu fer investigacions conjuntes, així com compartir experiències docents, màsters, doctorats, programes de mobilitat o cicles de conferències. Els àmbits principals d'actuació conjunta són el turisme, l'aigua, l'alimentació i la salut, la física i la computació.

La iniciativa aplega una comunitat universitària de 80.000 estudiants i 3.300 professors i investigadors de les universitats de Girona, Lleida, Illes Balears, Perpinyà i de l'Observatori Oceanogràfic de Banyuls de la Marenda -institució que depèn de la universitat Pierre et Marie Curie - Paris VI.

Segons la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, el projecte té la funció d'esdevenir 'un pol d'atracció al sud d'Europa' per tal de visibilitzar i reforçar la presència d'aquestes cinc universitats a nivell internacional.

Per la seva banda, la rectora de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Montserrat Casas, s'ha mostrat convençuda que la creació d'aquest pol transfronterer servirà per ser 'més competitius en l'àmbit europeu'. 'Es tracta d'agafar les fortaleses de cada universitat i complementar-les', ha explicat Casas. Per la rectora de la UIB, la cooperació transfronterera ha de servir també per augmentar la capacitat de les universitats per oferir 'innovació i recerca' a les empreses. 'Les universitats han de ser el motor de l'entorn', ha afirmat Casas.

Entre els projectes previstos dins del pol de recerca i coneixement, hi ha la creació d'un laboratori europeu conformat per les cinc universitats que permetrà posar en comú investigacions en l'àmbit del mar.

L'acte de presentació del Pol de Recerca i Ensenyament Superior Pirineus Mediterrani ha comptat amb els parlaments dels rectors de les universitats integrats i també del president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, que ha manifestat estar 'molt content' amb la iniciativa que han demostrat tenir els impulsors d'aquest projecte. 'Avui és un gran dia', ha afirmat Vilert.