Comença la campanya d'aigües litorals amb totes les platges amb una qualitat excel·lent

  • Abascal, Díaz i Sánchez, ahir al debat de RTVE -
Publicat el 07 de juny de 2010 a les 15:39

L'Agència Catalana de l'Aigua ha iniciat aquesta setmana el desenvolupament de la campanya d’estiu mitjançant l’execució de programes preventius de vigilància, de neteja i d'informació de les platges i aigües costaneres. La campanya comença amb el 100% de les platges amb una qualitat excel·lent. És previst que durant la campanya es duguin a terme unes 16.000 inspeccions a les platges catalanes, s'analitzin un mínim de 4.500 mostres d’aigua de bany i es facin unes 1.200 trameses setmanals de resultats. S'instal·larà també una videocàmera a l'avioneta que gravarà tots els vols de control per analitzar la presència de meduses a mar obert i poder així valorar-ne amb més precisió l'observació a la costa.

Com cada any, els objectius d'aquest dispositiu se centren a protegir, conservar i millorar l'entorn natural i la qualitat del medi marí costaner, actuar preventivament davant d'incidències ocasionades pels fenòmens naturals o derivades d'activitats humanes, intervenir i donar resposta als episodis naturals i de contaminació, garantir, en termes de salut publica i de qualitat dels ecosistemes, el compliment de la Directiva europea d'aigües de bany i de la Directiva marc de l'aigua, i informar públicament sobre els resultats de la qualitat de les platges i de les aigües litorals.

És previst que durant la campanya d'enguany es duguin a terme unes 16.000 inspeccions a les platges catalanes, s'analitzin un mínim de 4.250 mostres d'aigua de bany i es facin unes 1.200 trameses setmanals de resultats als ajuntaments litorals. Així mateix, es preveu fer 17 actualitzacions setmanals dels resultats de la qualitat de les platges al web de l'ACA.

100 % de les platges amb qualitat excel·lent

Les analítiques desenvolupades durant la primera setmana de control -període comprès entre el 26 de maig i l'1 de juny- han indicat que el 100% de les platges -218 en total- han obtingut una qualitat excel·lent.

Tot i que aquesta primera setmana de control s'ha caracteritzat per l'estabilitat meteorològica, amb la major part dels dies assolellats i calorosos, algunes platges del Maresme s'han vist temporalment afectades pels xàfecs localitzats del divendres 28 de maig. Malgrat això, a partir del dimarts 1 de juny la qualitat de les aigües de bany ja s'ha restituït completament i avui la seva qualitat és excel·lent.


Algues brunes a les platges del Baix Llobregat

Des de l'inici de la temporada de bany, han arribat algues a les platges del Baix Llobregat, sobretot a les de Viladecans i Gavà. Experts del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) del CSIC, que col·laboren habitualment amb els programes de vigilància de l'Agència Catalana de l'Aigua, han informat que es tracta d'una alga bruna, filamentosa i bentònica de l'espècie Acinetospora crinita. Aquesta alga prolifera durant la primavera i començaments d'estiu. En cap cas no es tracta d'una alga tòxica, i la seva presència i acumulació a les platges no suposa cap risc per als banyistes.

Presència de meduses

La presència de meduses durant aquest període de control ha estat generalitzada al llarg de la costa. En dies concrets i en algunes platges, la seva presència ha estat important, sobretot al litoral de Tarragona.

L'espècie més observada ha estat Aequorea forskalea (poc urticant) i, de manera més puntual i localitzada, s'han observat exemplars de l'espècie Pelagia noctiluca (urticant) a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà i el Baix Llobregat.

218 platges i 12 zones de bany interiors

Per 21è any consecutiu, el començament de l'estiu marca l'inici del Programa de vigilància i informació de l'estat de les platges i zones de bany interiors, dins del qual s'efectuen inspeccions periòdiques a les platges i zones de bany i controls analítics de les aigües de bany.
A les platges, un dia a la setmana -sempre en dissabte-, s'hi recullen mostres d'aigua de mar, i a les zones de bany interiors la freqüència de control és quinzenal. En totes les mostres d'aigua, s'avalua la qualitat microbiològica de les aigües de bany d'acord amb el que estableix la Directiva europea, relativa a la gestió de la qualitat de les aigües de bany.

La xarxa de vigilància de platges, la componen 245 punts de control distribuïts en 218 platges (79 a Girona, 66 a Barcelona i 73 a Tarragona). Pel que fa a les zones de bany interiors, el període de control és del 26 de juny al 21 d'agost, i la xarxa de vigilància està formada per 12 zones de bany (3 a Girona, 3 a Barcelona, 5 a Lleida i 1 a Tarragona).

Més de 40 embarcacions i un mitjà aeri per controlar l'estat de les platges

En la temporada d'aigües litorals d'enguany es disposarà d'embarcacions de prevenció i neteja i d'una avioneta que durant onze setmanes consecutives, des del 23 de juny fins al 3 de setembre, vetllaran per la qualitat de les aigües litorals i per reduir la presència de brutícia i deixalles a les nostres costes.

Les embarcacions de neteja utilitzades per l'ACA són de dos tipus: d'una banda, es disposa d'embarcacions de platja, que treballen des de la costa fins a aproximadament uns 500 metres mar enfora; i, de l'altra, d'embarcacions de litoral que tenen com a zona d'actuació prioritària la franja d'aigües litorals fins a una milla de la costa.

Les embarcacions de prevenció i neteja estaran distribuïdes en diferents ports base al llarg de la costa catalana i desenvoluparan la seva tasca tots els dies de la setmana, de dilluns a diumenge, sense interrupcions els dies festius.

L'ACA també utilitzarà una avioneta per controlar diàriament l'estat de les aigües costaneres al llarg del litoral català i per donar suport a les embarcacions de prevenció i neteja. La seva tasca es desenvoluparà també tots els dies de la setmana, sense interrupcions.

Projecte Medusa 2010

L'Agència Catalana de l'Aigua, amb la col·laboració de l'Institut de Ciències del Mar (ICM), desenvolupa el Projecte Medusa, una iniciativa destinada a la recerca, a la informació i al seguiment de les proliferacions de meduses a les costes catalanes. Després de tres anys de treballs conjunts s'ha pogut determinar quines espècies de meduses arriben a les nostres costes, quin és el seu cicle de vida (reproduint algunes espècies en els aquaris de l'ICM, fet pioner a escala mundial) i quins factors en determinen la presència en determinats punts de la costa, entre d'altres.

Les meduses són organismes que viuen al mar des de fa milions d'anys, i les espècies albirades a la costa catalana són les habituals en aquesta zona del Mediterrani. Aquests organismes no es desplacen voluntàriament: segueixen el moviment dels corrents marins i del vent. Per aquest motiu, a l'estiu n'arriben en major quantitat a les costes, ja que els corrents i els vents en aquest període de l'any solen ser de mar cap a terra.

En aquest sentit, els eixams de meduses es troben a mar obert i arriben a les nostres costes fraccionats per aquests corrents. Per aquest motiu, és complicat determinar si la presència d'aquests organismes serà major o menor en comparació amb altres anys. Aquests anys d'investigació, però, sí que han permès definir quines són les espècies típiques de la nostra costa, quina n'és la perillositat, quines mesures preventives cal desenvolupar i quin és el tractament adequat en cas de picada.

A més, l'ACA, amb la col·laboració i el suport dels ajuntaments, els serveis de salvament i socorrisme, les confraries de pescadors i els usuaris d'embarcacions recreatives, ha teixit una xarxa informativa per determinar la presència de meduses en el litoral català i en quines platges se'n poden veure exemplars. Això permet que diàriament, durant la campanya d'aigües litorals, es pugui informar sobre la possible presència de meduses a les nostres costes.

El Projecte Medusa inclou enguany diverses accions que serviran per caracteritzar i controlar millor l'arribada d'eixams de meduses a primera línia de costa. D'una banda, s'instal·larà una videocàmera a l'avioneta per registrar tots els vols i gravar possibles eixams de meduses a mar obert. D'aquesta manera, es podria arribar a predir en certa mesura la possible arribada d'aquests organismes en algun punt de la costa.

D'altra banda, continuarà enguany la col·laboració amb l'empresa de serveis d'observació de la Terra Starlab i l'ICM per determinar si amb imatges via satèl·lit es pot elaborar un model matemàtic de simulació que permeti, en un futur, poder fer prediccions sobre l'arribada d'eixams de meduses a les costes.