Comencen les captures massives de peixos a l'estany de Banyoles

L'objectiu és reduir l'elevada presència d'espècies invasores. La iniciativa durarà 4 anys i costarà més d'1MEUR.

  • Els tècnics fan servir diverses tècniques per capturar les espècies invasores, com ara la pesca elèctrica | Xavier Pi / ACN -
Publicat el 21 d’octubre de 2010 a les 18:51
Els tècnics fan servir diverses tècniques per capturar les espècies invasores, com ara la pesca elèctrica Foto: Xavier Pi / ACN

Els tècnics ja han començat a fer captures massives de peixos a l'estany de Banyoles per reduir-hi l'elevada presència d'espècies exòtiques invasores. Durant els propers dos anys, es portaran a terme diverses campanyes de captura intensives mitjançant diferents tècniques (electricitat, xarxes i trampes). Avui dia, més del 99% dels peixos que hi ha a l'estany són originaris d'altres parts del món, i gairebé han eradicat les poblacions autòctones de barbs de muntanya, nàiades o tortugues d'estany. 'Eradicar les espècies invasores és impossible, però si les reduïm donarem oportunitats perquè es recuperin les d'aquí', concreta un dels tècnics, Quim Pou.

D'ençà que ara fa 100 anys es va introduir la primera carpa a l'estany de Banyoles, la proliferació de les espècies exòtiques ha anat arraconant, i en alguns casos gairebé eradicant, les espècies autòctones que poblaven aquest espai natural. Tant és així, que a dia d'avui més del 99% dels peixos que poblen l'aigua són foranis.

Entre aquests, a més de la carpa, es troben el peix sol, el blackbass, la perca o la sandra. Per contra, la presència de poblacions autòctones com barbs de muntanya, nàiades, musclos o tortugues d'estany gairebé és inexistent. Amb l'objectiu de revertir aquesta situació, s'ha engegat un projecte que s'estén al llarg de quatre anys, compta amb el suport de la Generalitat, té una inversió de més d'un milió d'euros (MEUR) i ha rebut subvencions de fons europeus.

La primera de les actuacions que s'estan portant a terme ja és visible a peu d'estany. En concret, es tracta de campanyes massives de pesca, que els tècnics del Consorci de l'Estany portaran a terme durant els propers dos anys. Les captures es faran mitjançant diversos sistemes (pesca elèctrica, xarxes o trampes) amb l'objectiu de pentinar tant el litoral de l'estany com les zones més profundes.

Aquest matí, per exemple, els tècnics han portat a terme captures amb electricitat. Des d'una barca, s'injecten càrregues a l'aigua, que estaborneixen els peixos i fa possible pescar-los amb l'ajuda d'una xarxa. Fins ara, a través dels diferents sistemes de pesca, ja s'han tret de l'aigua de l'estany més de 4.000 peixos foranis.

'L'objectiu principal del projecte és recuperar la biodiversitat de l'estany', concreta el tècnic especialista en pesca del projecte, Quim Pou. I hi afegeix: 'Sabem que eradicar les espècies invasores és impossible, però estem convençuts que aconseguirem reduir-ne les poblacions i això donarà opció a què es recuperin els peixos autòctons'.

Un cop s'acabin les captures massives a l'estany de Banyoles, el projecte també es completarà amb la reintroducció dels peixos i animals autòctons. 'Per exemple, caldrà repoblar el barb de muntanya, perquè la conca lacustre de l'estany està aïllada del riu Ter i, per ells mateixos, els peixos no podrien arribar', explica Quim Pou.

En rius i embassaments

No totes les captures que es facin durant aquestes pesques massives moriran. Per exemple, les carpes -que tot i no ser autòctones es poden pescar- es portaran fins a diferents punts del curs del riu Ter o a la part final del Llobregat. I en el cas dels blackbass, els exemplars que es treguin de l'aigua es portaran a l'embassament de Santa Anna, situat al límit amb l'Aragó.

'Puc dir que aquest és el primer projecte d'aquesta envergadura que es fa a Catalunya', ha explicat el cap de l'Àrea de Pesca Continental del Departament de Medi Ambient, Josep Escorihuela.