Cursos de català a la ràdio, una nova manera d'aprendre l'idioma

Onescat, un curs de català a través de 17 programes de vint minuts cadascun nascut del CNL i les ràdios llatinoamericanes de Salt i Girona

Publicat el 29 d’abril de 2010 a les 21:16

Onescat s'ha gravat amb professors de català, professionals de ràdio d'emissores llationamericanes i alumnes de català. Foto: Marina López / ACN

Onescat és una nova eina per aprendre català sense haver d'anar a classe i només escoltant la ràdio. Es tracta d'un curs de català inicial pensat especialment per a persones d'origen immigrat que no tenen coneixement del català. A través de disset programes de vint minuts cadascun, els oients podran aprendre el llenguatge bàsic. La intenció és que, després de seguir el curs, puguin utilitzar el català per comunicar-se en situacions quotidianes com anar a comprar, al metge o triar un habitatge. El programa va néixer entre el Consorci per a la Normalització Lingüística i les emissores de ràdio llatinoamericanes de Salt i Girona i es podrà sentir a les emissores de COMRàdio de tot el país.

Falta de temps o de places per poder fer un curs de català. Aquests són alguns dels principals entrebancs de les persones que viuen al país i que volen aprendre la llengua. El programa de ràdio Onescat és una manera ràpida per tenir una primera presa de contacte amb la llengua i per a que els oients aprenguin el llenguatge bàsic. En disset programes de ràdio de vint minuts cadascun, els oients podran aprendre el nom dels aliments per anar a comprar, com presentar-se i parlar de qüestions personals per poder dialogar o quins requisits volen en un pis per poder buscar un habitatge i fer-ho tot en català.

Els programes s'estructuren en diverses parts. Una dedicada a fer un repàs de continguts de l'anterior programa per consolidar coneixements i hi ha una breu introducció dels continguts per a la pròxima sessió. Després, hi ha un diàleg entre un voluntari per la llengua i una aprenent que, a base de repeticions i recordatoris de vocabulari, serveix perquè els oients practiquin i aprenguin la llengua. Finalment, tanca cada programa un comentari lingüístic i cultura.

Onescat va néixer com una iniciativa entre el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i les tres emissores de ràdio llatinoamericanes de Salt i Girona. Després de fer el programa pilot, COMRàdio l'ha 'polit i professionalitzat' i l'ha emès en la programació d'ona mitjana LatinCOM. Ara, passarà a ser un programa a l'abast de les 136 emissores del grup que el podran emetre. 'És un servei públic per afavorir el veïnatge i la convivència', ha afirmat el director general de COMRàdio, Francesc Triola.

Una de les veus de l'Onescat és la Patrícia Duarte, originària de l'Uruguai. Duarte ha explicat que col·laborant amb el programa de ràdio, busca posar un 'granet de sorra' perquè els seus compatriotes entenguin que parlar català és una manera d'integrar-se. A més, ha criticat que els catalans li parlin sempre en castellà perquè té 'cara de 'sudaca'' i ha demanat als responsables del CPNL que posin èmfasi en fer campanyes perquè siguin els catalans d'origen els primers en defensar la seva llengua. 'És com una ganivetada a l'esquena que t'esforcis i després tothom et parli en castell'a, ha afirmat Duarte.

Una petició que ha recollit el secretari de Política Lingüística i president del CPNL, Bernat Joan, que ha afirmat que és una de les 'prioritats' que tenen: que no es canviï l'idioma i 's'encomani el català'. L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, ha afirmat que iniciatives com la d'Onescat serveixen per fomentar les relacions entre veïns i per millorar el diàleg. A més, ha destacat que el curs de català a través de la ràdio permetrà arribar a més gent que si fos de manera presencial.