El judici encara no té data de celebració però la defensa ja ha lliurat el llistat de testimonis que sol·licita. El jutge Vázquez Honrubia (el mateix que va negar a Roura i Stern parlar en català en el primer judici) és qui haurà de decidir si accepta o no les peticions en les pròximes setmanes.
La incorporació del monarca i la reina a la llista de testimonis, segons l'advocat Benet Salellas, es deu al fet que les suposades injúries greus que la fiscalia atribueix als joves, es dirigien suposadament a les figures dels reis d'Espanya, i que en els casos típics de processos per injúries els suposats injuriats presten testimoni en el procés.
Tot plegat, però, forma part de l'estratègia de la defensa per demostrar que no hi ha delicte d'injúries si la persona suposadament injuriada no ho manifesta així.
Salellas ja ha explorat aquest camí en el judici que s'ha celebrat aquest dimarts contra els dos primers joves encausats per la crema de fotografies del rei en un acte a la Plaça del Vi de Girona, Jaume Roura i Enric Stern.
L'advocat ha recordat que 'difícilment es pot parlar d'injúries sense injuriat' i que no es pot considerar delicte penal 'uns fets pels què els propis perjudicats no han estat interrogats al respecte'.
Les injúries, ha dit, 'són qüestions estrictament valoratives' i en aquest cas la Casa Real no tan sols no ha declarat, sinó que no ha emès cap tipus de nota o element que permeti dir que els reis d'Espanya s'han sentit ofesos per la conducta.
Tot el contrari, perquè segons Salellas, el rei ha manifestat de forma reiterada 'que no s'ha sentit en cap moment ofès per aquesta conducta'. 'Sense ofensa no hi ha lesió possible a la dignitat' ni es pot imputar cap delicte d'injúries, ha conclòs.
Presència dels directors de TV3 i El Punt
La defensa també ha inclòs a la llista la directora de TV3, Mònica Terribas, i del diari El Punt, Joan Vall Clara, amb l'objectiu d'obrir un debat sobre els límits de l'obligatorietat dels mitjans a cedir imatges a la Justícia en casos tan circumstancials com aquest.
De fet, el jutge instructor del cas, Fernando Grande-Marlaska ja va forçar el fotògraf gironí Jordi Ribot a lliurar material sobre la concentració amb l'advertència que si no ho feia incorreria en un delicte de desobediència greu.
El que es vol, segons Salellas, és establir la frontera entre la col·laboració i el secret professional dels mitjans de comunicació perquè no s'acabi confonent la professió periodística amb la policial.
L'ús d'imatges preses pels mitjans de comunicació en casos com aquest, apunta l'advocat, pot provocar que la policia acabi renunciant a les tasques d'obtenció d'imatges pels seus propis mitjans.
Salellas té intenció de posar-se en contacte amb Mònica Terribas i Joan Vall Clara si el jutge accepta la petició.