Una operació policial a nivell internacional ha permès desarticular una xarxa que es estafava gent d'arreu del món amb falses herències milionàries. L'organització tenia ramificacions a Girona i operava des de diferents ciutats de l'Estat. Els integrants de la xarxa enviaven cada dia milers de cartes o correus electrònics amb els quals feien creure a les víctimes que eren beneficiàries d'una herència multimilionària. Per tenir-hi accés, però, calia fer alguns pagaments previs. Amb aquest engany, la xarxa va arribar a estafar més d'11MEUR arreu del món. Entre les víctimes hi ha gent d'Estats Units, Austràlia, Mèxic o Europa. En total hi ha divuit detinguts, entre els quals es troba un treballador de banca.
A l'operació que ha permès desarticular la xarxa hi han participat policies d'arreu del món. A més de la policia espanyola, també hi han pres part l'FBI, els serveis secrets dels Estats Units o el SOCA britànic. En total, s'han pogut detenir divuit persones, i entre els objectes que s'han comissat hi ha diverses caixes plenes de cartolines que simulaven els bitllets de dòlar americà.
Entre els detinguts, hi ha un treballador bancari, que es valia del seu lloc de treball per donar veracitat a l'estafa. En total, el frau denunciat s'eleva a més d'11 milions d'euros (MEUR) i les víctimes de l'estafa estan repartides arreu del món. Entre d'altres, als Estats Units, Austràlia, Mèxic i diversos països de la Unió Europea.
La investigació d'aquest cas va començar ara fa un any i mig -al setembre del 2009-, arran de la sospita de l'existència de la xarxa. Els seus integrants eren tots de nacionalitat nigeriana, i es dedicaven a enviar milers de cartes i correus electrònics cada dia. L'escrit feia creure als destinataris que havien rebut una herència multimilionària d'un familiar llunyà, però que per tenir-hi accés abans havien de fer diversos ingressos.
Ramificacions a Girona
Els escrits s'enviaven des de Girona i, també, des de ciutats de l'estat espanyol com Madrid, Torrejón de Ardoz, Fuenlabrada, Móstoles o Getafe. En el moment en què una de les víctimes picava l'esquer, el grup li anava demanant ingressos, però l'herència multimilionària mai arribava.
Els delinqüents van arribar a engalipar nombroses víctimes estrangeres, a qui demanaven quantitats d'entre 50.000 euros i 2 MEUR. Per reforçar l'engany, l'organització comptava entre les seves files amb un treballador bancari.
L'home treballava com a cap de caixa i moneda estrangera en una sucursal, i feia creure a les víctimes que l'herència es trobava en dipòsit al Banc d'Espanya. A més, si en algun moment hi havia recels, aquest treballador deia a les víctimes que hi havia hagut complicacions a l'hora de fer transferències als seus comptes perquè disposessin dels diners.
En total, els agents han detingut divuit persones. A tots ells se'ls imputen els delictes d'estafa, falsificació de documents, blanqueig de capitals i associació il·lícita. A més, la policia espanyola també va portar a terme disset registres, tant a Girona com a la resta de llocs des d'on la xarxa operava.
La majoria de registres -onze, en concret- es van fer a habitatges, però també se'n van fer a un restaurant, a una locutori, a l'oficina bancària, a una oficina particular, a una habitació d'hostal i a un traster. Entre els objectes comissats, la policia va trobar diverses caixes amb paquets de cartolines que simulaven bitllets de dòlars americans, cartes, etiquetes i sobres llestos per enviar a víctimes potencials i divers material informàtic.
114 comptes bancaris intervinguts
A més, també s'han comissat set vehicles de gamma alta i s'han intervingut un total de 114 comptes bancaris a nom dels detinguts. A Girona, en l'operació policial hi ha pres part els Grup de Blanqueig de Capitals de la comissaria que el cos estatal té a la ciutat. A més de la policia espanyola, a l'operació també hi ha participat l'FBI, els serveis secrets dels Estats Units i el SOCA britànic.