L'artefacte feia un metre de diàmetre i contenia 150 quilos d'explosius. S'ha localitzat a uns seixanta metres de la platja i a una profunditat d'uns sis metres. Els agents l'han fet detonar mar endins, molt més lluny del punt previst inicialment, a tocar a la punta Falconera. En els darrers anys, la Unitat Especial de Desactivadors d'explosius de l'Armada espanyola detonen una mitjana de vuit mines a l'any a la Costa Brava. La d'aquest dimecres és la darrera de les localitzades.
En l'operació, hi han treballat sis membres del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (Geas), que han estat els que han reflotat la mina amb un flotador i moure-la fins a un punt molt allunyada ja que a la platja de l'Armentera hi ha nombroses cases i hotels; sis agents de la Unitat Especial de Desactivar Explosius (Uede); agents del Servei de Protecció de la Natura (Seprona); i des de terra, Mossos d'Esquadra i Policia Local de Roses per protegir el perímetre.
L'operació ha començat a les nou del matí però no ha estat fins dos quarts de dues quan s'ha produït la detonació, molt més petita que la del dimarts a Sant Feliu de Guíxols.
Vuit mines a l'any
Segons ha explicat el cap de la Unitat Especial de desactivadors d'explosiu, el tinent José Marco Lozano, des de fa uns anys, detonen entre vuit i deu mines a l'any a la Costa Brava. La previsió és que s'hi localitzen més ja que aquests artefactes provenen del golf de Lleó, a França, un lloc on els alemanys van minar durant la Segona Guerra Mundial i que les llevantades han portat fins la Costa Brava.