Un perfecte exemple de fusió del flamenc amb la música llatina, el jazz o, fins i tot, amb el rock o el tango. Avalat per un premi Grammy i tres discos de Platí, Diego el Cigala és el cap de cartell de la 6a edició del festival Caixa Sabadell Etnival. Si l'any passat la música d'arrel gitana es va convertir en el fil conductor de la posada en escena de les propostes més interessants en música ètnica, enguany prenen el relleu els sons urbans. La mescla de rock, hip-hop o salsa dels californians Ozomatli o l'aposta ragga de Morodo són algunes de les propostes que es podran sentir del 17 al 19 de juny a Girona. Hi haurà catorze concerts en tres dies i tots, menys el de Diego el Cigala, seran gratuïts.
Trencant tòpics. Els responsables del Caixa Sabadell Etnival volen que es deixi de pensar que la música d'arrel tradicional 'sempre sona igual' i busquen reivindicar que es tracta d'un estil musical molt ric. Per demostrar-ho, cada any busquen un aspecte diferent per destacar per mostrar la diversitat que hi ha sota aquesta etiqueta. Si l'any passat van pujar a l'escenari propostes de música gitana i grups d'arrel balcànica, per a aquesta sisena edició han decidit cedir el pas als sons urbans.
L'indiscutible cap de cartell és Diego el Cigala, una de les veus més reconegudes dins el flamenc de nova generació i el màxim exponent de la fusió del flamenc amb el latin jazz i la música cubana. A més, en el seu pròxim treball, també afegirà dos nous estils a la seva peculiar fusió: el rock i el tango. El concert de Diego el Cigala donarà el tret de sortida a la 6a edició del Caixa Sabadell Etnival. Serà l'únic concert de pagament i es farà a l'Auditori de Girona.
El mateix dia, a Platea, la proposta gironina del festival. Electrotoylets amb el seu peculiar estil que els ha convertit en una de les formacions més peculiars i trencadores. Electrotoylets parteix de la música tradicional catalana i la passa pel filtre de la música electrònica més experimental i psicodèlica.
Entre les actuacions de divendres destaca la d'Ozomatli. Qualificada com una 'delicatessen musical', la formació va néixer a Los Àngeles i són coneguts pel seu activisme polític i la mescla de rock, hipo-hop, salsa i cúmbia. Ozomatli és una paraula de l'idioma precolombí nàhuatl que fa referència al símbol astrològic del mono en el calendari asteca així com al déu de la dansa i el foc. El mateix dia també es podran sentir Sambé do Timbalé, Microguagua, Che Sudaka, la Pegatina i DJ Tommi.
El darrer dia d'Etnival arribarà a Girona Morodo, un dels màxims exponents del ragga a l'estat espanyol que compartirà ciutat amb Vallsamba, Pirat's sound sistema, Color humano, Bomba estereo i Russ Jones.
En definitiva, una programació que, després de consolidar l'Etnival com a festival, busca convertir-lo en la mostra de música ètnica de referència a Catalunya i que pugui 'mirar als ulls' altres propostes de l'estat espanyol.
Etnival després d'Unnim
El president de Caixa Sabadell, Salvador Soley, ha assegurat que encara que hi hagi el procés de fusió en marxa, seguiran recolzant l'Etnival des de l'Obra Social d'Unnim. El festival compta amb un pressupost d'uns 300.000 euros, una xifra similar al de l'any passat.