Dónen una llar de foc inèdita a la Fundació Rafael Masó dissenyada per l'arquitecte

L'obra, procedent d'una casa de Sils, és desconeguda i té tots els elements característics del seu estil noucentista

Publicat el 26 de juny de 2012 a les 18:20
La llar de foc creada per Rafael Masó que es conservava en una casa pairal de Sils, fotografiada per Valentí Fargnoli Foto: Ajuntament de Girona / ACN

La Fundació Rafael Masó ha rebut en donació una llar de foc de ceràmica dissenyada per l'arquitecte gironí pels volts de l'any 1925. La llar de foc, que es trobava en una casa de Sils (Selva), era desconeguda per als especialistes i té tots elements característics de l'estiu noucentista de Masó. Entre d'altres, el cos principal està revestit amb la peculiar ceràmica negra de Quart i té les arestes acabades amb el relleu d'una corda. A banda i banda, hi ha dos capitells amb les figures de dos lleons i tota la part superior està decorada amb un fris de ceràmica vidriada i un motiu dedicat al Sagrat Cor, dibuixat pel mateix arquitecte. La Fundació restaurarà ara la llar i l'integrarà al seu fons.

La llar de foc procedeix de l'antiga casa pairal de la família Madí de Sils, i els donants han estat Montserrat Madí Pol i el seu fill Pere Coll Madí. L'obra de Masó va ser un encàrrec de Pere Madí Rusiñol, pare i avi respectivament dels donants, per a un apartament que va fer edificar a la casa pairal. Si bé es desconeix la data exacta de construcció de la llar, es calcula que va ser poc després del seu casament, l'octubre de 1925.

La llar de foc era inèdita i, fins ara els especialistes desconeixien la seva existència. De totes maneres, es tracta d'una peça característica de l'estil noucentista que l'arquitecte gironí imprimia a les seves obres i projectes.

El cos principal de la llar de foc està revestit amb peces de la característica ceràmica negra de Quart (Gironès) amb pàtina argerata, amb les arestes acabades en forma d'una corda que ressegueix les cantoneres exteriors i interiors de la llar. A banda i banda del fogar hi destaquen dos capitells que representen lleons, també de ceràmica negra, la mateixa figura que Masó havia utilitzat anys abans a la Casa Salieti de Girona.

Per damunt d'aquests hi ha un arquitrau amb una decoració geomètrica també molt freqüent en diverses obres de Masó. Per a la part superior de la llar, l'arquitecte gironí va dissenyar un ample fris de ceràmica vidriada, combinant rajoles de cartabó amb un motiu central dedicat al Sagrat Cor amb el cristograma IHS, dibuixat pel mateix arquitecte.

La Fundació Rafael Masó, tal com ha fet amb altres donacions d'obres de Masó, restaurarà la llar de foc i la conservarà perquè en un futur es pugui mostrar en una exposició temporal.