Fins i tot, un d'ells aprofitava per robar quan entrava als domicilis, que sobretot són de gent gran que viu a pobles petits. Tot i que aquesta és una estafa ja coneguda, els mossos han detectat un repunt de casos i, per això, ha decidit iniciar una campanya per informar els ciutadans sobre com detectar que un revisor de gas està autoritzat o no. Els mossos recorden que la mesura més efectiva és trucar a la companyia de gas per comprovar si aquella persona treballa per ells.
En menys d'un mes els mossos han detingut dues persones per fer-se passar per tècnics d'instal·lacions de gas. La primera de les detencions va tenir lloc a Campdorà, al terme municipal de Girona, a finals d'abril. Va ser el dia 22 quan els agents van rebre l'avís que veïns d'aquesta zona havien rebut la visita d'un home que deia haver de revisar la instal·lació del gas perquè, segons explicava ell mateix a les seves víctimes, calia fer-ho cada quatre anys. L'home no tocava res de la instal·lació, sols hi feia una ullada i tot seguit demanava 72 euros a les seves víctimes.
En tenir coneixement d'aquests fets, els mossos es van adreçar a la zona de Campdorà on aquest individu actuava i el van detenir just quan es disposava a tornar a un dels domicilis que havia visitat per tal de cobrar els serveis teòricament prestats.
L'home, José C. A., de 46 anys, de nacionalitat espanyola i amb domicili a Santa Coloma de Gramenet, tenia antecedents per fets similars. En el moment de detenir-lo, els mossos li van localitzar 482 euros i els albarans d'un servei realitzat a Campdorà i de tres serveis més realitzats en localitats barcelonines d'Alella, La Roca del Vallès i Barcelona ciutat.
La darrera detenció s'ha produït a la comarca de la Garrotxa, on els mossos van detenir el dia 15 de maig un veí d'Olot, Antonio R. G., de 31 anys i nacionalitat espanyola, per tres casos d'estafa i furt ocorreguts entre els mesos de març i maig. Seguint el patró de les estafes d'aquest tipus, les víctimes van ser dues persones grans, una de les quals va ser enredada en dues ocasions. En la primera ocasió l'estafador es va fer passar per revisor del gas i després per treballador del jutjat.
La primera vegada l'estafador va demanar 300 euros en concepte de pagament de la feina però, quan la víctima no el veia, va agafar-li més diners. Durant la segona visita, que va tenir lloc fa pocs dies i que també va estar motivada per una suposada revisió de la instal·lació de gas, l'estafador va aprofitar que sabia on la víctima tenia els diners per a prendre-n'hi altre cop.
El tercer cas que els mossos imputen a Antonio R. G. es va produir a finals d'abril. Aprofitant que la víctima no estava pendent d'ell, l'estafador va entrar en una habitació, la va regirar i se li va emportar diners i joies.
Campanya informativa
Per evitar més situacions similars, els Mossos d'Esquadra estan duent a terme aquests dies per la zona del Gironès una campanya per informar els ciutadans de com identificar un revisor impostor del gas, adreçada sobretot a la gent gran. La sotscap de la Regió Policial de Girona, Alícia Moriana, ha explicat que normalment aquests estafadors busquen persones grans i els enganyen dient que van a revisar la instal·lació del gas i que els envia la seva companyia. Moriana ha explicat que la companyia Gas Natural, per exemple, avisa sempre els abonats de les revisions i no les cobra mai en mà, sinó que les carrega a la factura ordinària del gas. Per tant, que un revisor faci abonar en mà el preu de la revisió ja és un indicatiu que aquella persona no està acreditada.
Des de fa uns dies, i fent especial atenció als nuclis urbans petits (llocs sovint escollits per a intentar aquest tipus d’estafes), els mossos distribueixen uns cartells informatius en llocs concorreguts per la gent gran, des de comerços fins a casals d'avis i equipaments públics. En les xerrades i els contactes amb els ciutadans, els mossos els recorden què és essencial per a què no els enganyin.
A banda del gas natural, als usuaris del gas butà els recomanen avisar al lampista o al subministrador habituals quan calgui una revisió, tot i que qualsevol instal·lador amb el carnet pertinent podria fer-la. També els recorden que les revisions són obligatòries cada cinc anys i els usuaris poden adquirir ells mateixos les gomes de les bombones de butà en els comerços adients.
Per això, una de les recomanacions més habitual és dir als usuaris que, en cas de dubte, truquin a la companyia per comprovar si els consta que la seva instal·lació ha de ser revisada.
Ja al mes de març passat els mossos van detenir un home per haver comès presumptament un delicte de furt amb un modus operandi similar als dels altres detinguts. Amb l'argument d'haver de revisar la caldera va aconseguir entrar en un domicili de Banyoles, va regirar diverses habitacions i se'n va endur diners i un ordinador portàtil.