Editen partitures inèdites de Juli Garreta

Després de dos anys, s'han aconseguit editar tres obres inèdites del compositor guixolenc Juli Garreta (1875-1925) i també s'han publicat 'Beneficta el venerabilis i altres peces marianes', de Josep Gaz (1656-1713) i 'Contradanses olotines i altres balls d'Arxiu de Sant Esteve'.

Publicat el 05 de maig de 2009 a les 21:54

La Diputació de Girona, l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i l'editorial Tritó s'han unit en un projecte que comença a donar els seus fruits. Després de dos anys, s'han aconseguit editar tres obres inèdites del compositor guixolenc Juli Garreta (1875-1925) i també s'han publicat 'Beneficta el venerabilis i altres peces marianes', de Josep Gaz (1656-1713) i també 'Contradanses olotines i altres balls d'Arxiu de Sant Esteve'. La voluntat del projecte és recuperar partitures que es troben disperses en diferents arxius perquè músics professionals i també alumnes les puguin interpretar tant a Girona com a d'altres racons d'Europa, ja que s'han enviat còpies a conservatoris de música internacionals.

Es tracta d'unes edicions 'crítiques' ja que, abans de la partitura, hi ha una explicació sobre l'obra, les anotacions de l'autor i una breu biografia del compositor, entre d'altres. Les explicacions s'han traduït al castellà i l'anglès amb la voluntat de fer 'internacional' la música dels 'Mestres Gironins', nom de la col·lecció. Abans d'aquest treball de recerca, només es conservaven algunes obres amb fotocòpies que havien passat de mans en mans però no hi havia cap edició 'de qualitat' que permetés que una orquestra pogués interpretar una d'aquestes peces.

El coordinador del projecte, Josep Pujol, ha explicat que ha estat complicat recopilar-les perquè eren obres que es trobaven disperses i que ha calgut 'fer de detectiu' per esbrinar on estaven totes les partitures i comprovar que fossin les obres originals. 'Algunes estaven al fons de la Catedral però moltes estaven disperses a diferents arxius', ha explicat. Pujol ha indicat que de Garreta s'han editat 'Impressions simfòniques', 'Sonata per piano en Do menor' i 'Concert per a violí i orquestra'. Aquesta feina de recerca i publicació ha donat lloc a què, per exemple, el passat festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols es clausurés amb la interpretació de les 'Impressions Simfòniques' de Juli Garreta.

De Josep Gaz, mestre de la Catedral de Girona, el coordinador del projecte ha remarcat que és una mostra la força del barroc gironí que es feia des de la Catedral. A més, la col·lecció es completa amb unes contradanses olotines que, per Pujol, són mostra també de la música civil de l'època. A més, també ha remarcat que el projecte no només se centra en un punt de la demarcació, sinó que posa de relleu artistes d'Olot, Sant Feliu de Guíxols i Girona.

La voluntat del projecte és fer cada any tres publicacions –dos dedicades a Juli Garreta- i sempre d'autors antics. 'La nostra voluntat no és estudiar els contemporanis, sinó aquells autors anteriors a la Guerra Civil', ha detallat Pujol.

Bernat Cabré, de l'editorial Tritó, ha remarcat que la voluntat del projecte és que aquestes partitures tinguin una 'traducció sonora' una vegada editada. De fet, l'editorial ha fet una primera tirada de 350 números de cada publicació que s'han repartit a botigues de música i també conservatoris i centres d'estudi.

El diputat de Cultura, Roger Zamorano, ha destacat que la col·lecció no només té com a objectiu treballar des de l'àmbit local sinó que té la vocació de donar-lo a conèixer a l'exterior.

Des de l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, el diputat de Cultura, Jordi Vilà, ha afirmat que per la vila és molt positiu que es recuperi el llegat del seu músic més conegut i que això serveixi per contribuir a la cultura catalana.