Educació engega un pla per formar 6.000 persones en atur

El Departament d'Educació ha engegat un pla, batejat amb el nom de 'Qualifica't', que formarà persones aturades o en risc de desocupació a partir de la Formació Professional (FP).

Publicat el 25 de juny de 2009 a les 21:11



La iniciativa es posarà en marxa al setembre, però de moment ja es fan proves pilot a deu instituts catalans. La principal novetat del pla és que, per primera vegada, les persones que s'hagin quedat sense feina tindran l'oportunitat de cursar ensenyaments en FP i convalidar la seva experiència laboral per aconseguir un títol. Es preveu que en una primera fase hi puguin accedir 6.000 persones. El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha ressaltat que el pla neix com a 'resposta a la crisi però amb voluntat de quedar-se'.

El pla 'Qualifica't' s'engegarà a partir del mes de setembre en uns seixanta instituts d'arreu de Catalunya. La iniciativa, que compta amb la col·laboració del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), permetrà formar persones que hagin perdut la feina, o que estiguin en risc de desocupació, aprofitant la formació professional.

La principal novetat del projecte és que, per primera vegada, la xarxa d'instituts que ofereixen cicles d'FP es posarà al servei de les persones que s'hagin quedat sense feina. 'Ara, per primer cop, aquesta xarxa de centres servirà per qualificar aturats o persones que estiguin a punt de perdre la feina, i els oferirà possibilitats de millorar l'ocupació', ha ressaltat el director general d'ensenyaments professionals, artístics i especialitzats, Josep Francí.

A l'hora d'adherir-se al pla, la Generalitat permet que siguin els mateixos centres els qui decideixin si s'hi sumen i quins ensenyaments volen oferir. Es preveu que en la primera fase del pla, que començarà després de l'estiu, 6.000 persones puguin formar-se a la seixantena d'instituts catalans que s'han adherit a 'Qualifica't'.

Els qui s'acullin al pla perquè hagin perdut la feina, estiguin a punt de fer-ho o es vulguin reciclar, podran cursar una unitat formativa d'FP (que equival a una assignatura) en algun dels instituts. La durada del curs variarà entre 30 i 60 hores lectives. A part de la formació individual, 'Qualifica't' també formarà grups, atenent a demandes d'empreses o entitats.

Però el projecte no només fa referència a la formació, sinó que també va més enllà. I és que, entre els seus eixos bàsics, també s'hi inclouen el reconeixement oficial dels coneixements rebuts, i la validació de l'experiència professional. D'aquesta manera, les persones que portin molts anys exercint una feina, podran convalidar l'experiència assolida i, cursant alguna o més unitats formatives, accedir a un títol oficial d'FP.

Resposta a la crisi

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha ressaltat aquest dijous que el pla 'neix com una resposta necessària i urgent a la crisi', però que també arriba 'amb la intenció de quedar-se'. En aquest sentit, Maragall ha indicat que cal aconseguir que la iniciativa 'formi part normalitzada de l'oferta educativa en FP a Catalunya en els propers anys, perquè sempre hi haurà necessitat d'afegir formació i reconèixer la que s'ha adquirit'.

La conselleria d'Educació ressalta que, en el camp dels cicles formatius, hi ha sectors emergents com són l'atenció a les persones i a la llar, l'educació, les energies renovables o les tecnologies de la informació i la comunicació que en un futur poden crear milers de llocs de treball.

Fase pilot experimental

Mentre es configura la xarxa d'instituts que oferiran els serveis de formació i validació del pla 'Qualifica't', ja hi ha deu instituts catalans on s'han iniciat les proves pilot del projecte. Un d'ells és l'IES Montilivi de Girona. El conseller Ernest Maragall l'ha visitat aquest matí, i ha comprovat de primera mà els ensenyaments que s'hi ofereixen en educació infantil i en embelliment de superfícies de cotxes.

El cicle d'educació infantil, que fa un any que participa a la fase experimental, compta amb 15 alumnes d'entre 40 i 45 anys. Pel que fa al referit a l'automoció, on s'aprenen a logotipar o recobrir cotxes amb diferents materials, aquest s'iniciarà al juliol i hi participen dotze persones d'entre 30 i 35 anys.