El 38% dels webs dels ajuntaments amb més de 50.000 habitants ofereixen eines de participació

El 92% dels ciutadans disposen d'eines per comunicar incidències, queixes i suggeriments

Publicat el 05 de juny de 2012 a les 18:56

Només el 38% dels webs dels ajuntaments d'entre 50.000 i 100.000 habitants ofereixen eines de participació per fer seguiment del pla de govern municipal. Aquesta és una de les conclusions de l'Informe sobre les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública als Municipis Catalans d'entre 50.000 i 100.000 habitants elaborat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona. En l'estudi, es determina que en el 92% d'aquestes ciutats els seus ciutadans poden utilitzar eines als webs corporatius per comunicar queixes, incidències i suggeriments i que hi ha un desequilibri entre la informació sobre l'alcalde i la resta de representants polítics.

El Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona ha publicat el segon 'Informe sobre les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local a Catalunya', en relació amb els webs corporatius dels municipis que tenen entre 50.000 i 100.000 habitants, un total de 13 en tot Catalunya.

L'estudi conclou que en el 92% dels municipis els ciutadans disposen d'eines als webs corporatius per comunicar incidències de la via pública, queixes o suggeriments i que hi ha un desequilibri entre les informacions sobre l'alcalde i la resta de membres del govern i representants d'altres forces polítiques. A més, gairebé tots els consistoris informen sobre el Pla de Govern i altres eines de planificació, però només el 38% disposen d'eines de participació per fer seguiment del pla de Govern, el 31% per fer seguiments d'altres plans. D'altra banda, no arriba a un de cada deu (8%), els consistoris que publiquen informació sobre l'execució del pressupost, tot i que tots informen de quin és.

La majoria dels municipis analitzats es troben a conurbació de Barcelona, cinc d'ells a la comarca del Baix Llobregat (Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Castelldefels, el Prat de Llobregat i Cornellà de Llobregat); tres a la comarca del Vallès Occidental (Sant Cugat del Vallès, Rubí i Cerdanyola del Vallès; dos a la comarca del Vallès Oriental (Granollers i Mollet del Vallès) i un a comarca del Garraf (Vilanova i la Geltrú). Les altres dues ciutats són Girona i Manresa.

El web de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, el més ben valorat

A partir de 41 indicadors per avaluar els webs municipals, el de Sant Cugat del Vallès és el que ha obtingut millor nota amb el 76% dels indicadors valorats positivament, seguits dels de Rubí i Mollet del Vallès, amb el 73%. Sis webs municipals tenen una puntuació a la franja del 60%, dels quals Sant Boi té el 68% dels indicadors valorats positivament; Girona i Vilanova i la Geltrú amb el 66%, i Viladecans, Castelldefels i Granollers, amb el 63%. Per la seva banda, el web amb una puntuació més baixa és el de Cerdanyola del Vallès, amb un 46% dels indicadors ben valorats.